Universeum

Apor tillhörande Brasiliens regering flyttar in

Dela

Nu flyttar nya tvåfärgade tamariner in på Universeum. De två nya hanarna ska bilda varsitt par med de honor som redan bor i Regnskogen. Alla tvåfärgade tamariner tillhör den brasilianska regeringen som lånar ut aporna till djurparker i syfte att hålla en stödpopulation av denna starkt hotade art.


Välkommen att delta vid utsläppet av de tvåfärgade tamarinerna fredag 23 november kl 9 på Universeum. Anmälan görs till Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 031–335 64 95. På plats finns djurvårdare från Universeum tillgängliga för intervjuer.


Den tvåfärgade tamarinen (Saguinus bicolor) lever idag endast i de små regnskogsspillror som finns kvar i och kring staden Manaus i Brasilien. Dessutom hotas arten av den konkurrerande och starkare aparten guldhandstamarinen. Utan bistånd från djurparker riskerar den tvåfärgade tamarinen att snart vara utdöd i naturen.

Sedan tidigare finns två honor av tvåfärgad tamarin i Universeums regnskog. Under utsläppet fredag morgon kommer två nya hanar att paras ihop med varsin hona.

– Vi hoppas och tror att de ska bilda par och fatta så pass mycket tycke för varandra att de får ungar framöver. En viktig del i arbetet med att bevara den tvåfärgade tamarinen är avel i djurparker. Att djuren får genetiskt friska ungar som säkrar artens överlevnad helt enkelt, och det har vi nu goda möjligheter till på Universeum, berättar Daniel Iglesias, djurvårdare.

Flera insatser för att rädda arten från utrotning

Alla individer av denna starkt hotade art tillhör den brasilianska regeringen som lånar ut aporna till djurparker runt om i världen. Syftet med hållandet av tvåfärgad tamarin i djurparker är att det ska finnas stödpopulationer med en tillräckligt stor och oförändrad genpool. En sådan stödpopulation kan rädda arten om den helt försvinner i det vilda eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.

– Målet på sikt är att avkommor från djurparkernas populationer ska sättas ut i naturen om man hittar områden som är skyddade från skövling. Det blir då en process över flera generationer. Djurparksdjuren får leva i avskilda naturhägn där deras ungar i sin tur får lära sig hitta föda utan mänsklig kontakt, säger Daniel Iglesias.

Parallellt arbetar man för att skapa förutsättningar för återutsättning i skyddade områden i naturen. Sådana åtgärder är bland annat plantering av regnskogskorridorer som ska göra det möjligt för aporna att sprida sig till närliggande regnskogsspillror. Spårningshalsband är ett annat exempel. Det hjälper de naturvårdande forskarna att följa upp räddningsinsatserna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Peter Wallenberg Jr inviger ny utställning på Universeum – välkommen på pressvisning av The Hub!31.1.2019 09:31:00 CETPressinbjudan

Den 8 februari går startskottet för Universeums kunskapssatsning på digital teknik och innovationskraft då The Hub invigs. En utställning som visar hur ny teknik kan ge verktyg och stärka förmågan att utveckla nya idéer. Utställningen syftar också till att bidra till ett ökat intresse för studier samt arbete inom IT och teknik. I The Hub utforskas den nya teknikens möjligheter och hur tekniska lösningar kan bidra till en hållbar framtid. Utställningen rymmer både tekniklabb och flera så kallade innovationsstationer där bland annat VR, AI och sensorteknik kan upplevas och provas på. Bakom satsningen står Universeum i samarbete med Saab, Ericsson, Chalmers och Göteborgs universitet. The Hubs innehåll har valts och utformats tillsammans med Pepp*. Fredagen den 8 februari kl 09.30 är du varmt välkommen på pressvisning. På plats finns då Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Carina Halvord, VD på Universeum, Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum