Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Apotek i glesbygd får tio miljoner i bidrag

Dela

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att bevilja glesbygdsbidrag till 31 apotek som får dela på nästan tio miljoner kronor för 2019. Tre apotek får avslag på sina ansökningar.

– Kunder ska kunna hämta ut läkemedel och få rådgivning även i glesbygden, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV.

Tio apotek i Västerbottens län får tillsammans knappt tre miljoner kronor i glesbygdsbidrag. Det gör Västerbotten till det län som får mest i bidrag. Därefter kommer Jämtlands län där sex apotek delar på knappt två miljoner kronor.

Apotek i Västerbotten får mest och minst

Det apotek som får högst glesbygdsbidrag är apoteket i Jörn i Västerbottens län, som får drygt en halv miljon kronor i bidrag. Det lägsta bidraget lämnas till apoteket i Malå i som får knappt 17 000 kronor, även det i Västerbottens län.

Totalt 31 apotek i tio län får glesbygdsbidrag; utöver Västerbotten handlar det om apotek i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Västernorrland och Värmland.

Fakta om glesbygdsbidraget

I en rapport till regeringen föreslår TLV ändringar av kriterierna i förordningen så att fler apotek i glesbygd ska kunna få bidrag. Ändringarna har föreslagits gälla för hela verksamhetsåret 2020.

I nu gällande regelverk har regeringen ställt upp ett antal kriterier som ett apotek behöver uppfylla för att få bidrag. Apoteket ska:

* vara placerat mer än tjugo kilometer från ett annat apotek,

* ha haft försäljningsintäkter av receptförskrivna läkemedel som uppgått till mellan en och tio miljoner kronor för verksamhetsåret

* ha haft sina lokaler öppna så att konsumenter kunnat få tillgång till läkemedel under samtliga kalendermånader.

Dokument

Om

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

http://tlv.se

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.

Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum