Business Region Göteborg AB

App-utvecklare får nyckeln till Göteborg

Dela

USA-ägda app-utvecklaren MentorMate får Göteborgs Stads nyckel. Denna symboliska gåva ges till en av de mest intressanta internationella etableringarna i Göteborgsregionen under året.

Allt fler är anställda i utlandsägda företag i Göteborgsregionen. Men antalet företag med utländska ägare har minskat. Det framgår av en ny rapport från Business Region Göteborg, som bygger på statistik från SCB till och med 2015.

En stor del av ökningen ligger i Kina-ägda Volvo Cars som är inne i en stor expansion. Bland de stora utländska arbetsgivarna finns även utvecklingsbolaget Cevt, med samma ägare, som under 2016 lanserade ett helt nytt bilmärke från Göteborg.

En annan del av den internationella utvecklingen står helt nya etableringar för. Den största är indiska IT-jätten HCL som etablerat sig i Göteborg genom förvärvet av stora delar av Volvo IT:s verksamhet.

Men även små forskningsintensiva företag har valt Göteborg som bas för expansion. MentorMate, som utvecklar digitala hälsoprodukter i form av mobilappar och webblösningar, är ett av många nya små företag i AstraZenecas BioVentureHub.

Det är en forskningsmiljö där Göteborgs Stad, genom Business Region Göteborg, hör till finansiärerna tillsammans med bland andra Västra Götalandsregionen.

I BioVentureHub öppnar storföretaget AstraZeneca upp sin laboratoriemiljö för många små fristående bolag i en samarbetsmodell som anses vara nyskapande.

MentorMates vd Björns Stansvik grundade bolaget i Minneapolis i USA år 2001. Sedan dess har bolaget vuxit till fler än 400 anställda med kunder även i Storbritannien, Frankrike, Spanien och Sverige.

Nu blir Göteborg bas för MentorMates europeiska expansion.

- Det hade varit enklare för oss att bara resa över till Illinois och få en ny kund där. Men genom att bygga vidare här i Göteborg kan vi lägga till nya fördelar och skaffa nya kunder på helt andra håll, säger Björn Stansvik.

- Vi har fått fantastiskt stöd från AstraZeneca, BioVentureHub och Business Region Göteborg.

För mer information:

Rapporten Utlandsägda företag 2016 bifogas.

Business Region Göteborg: Andreas Göthberg, andreas.gothberg@businessregion.se, 031-367 61 32

MentorMate: Emily Genco, Emily.Genco@mentormate.com, +1 (612) 823 4000

BioVentureHub: Jamie Smith, Jamie.Smith1@astrazeneca.com, 0723-757507

Nyckelord

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Norra Hamngatan 14
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Göteborgs innovativa transportlösningar lockar hit delegation från åtta länder14.9.2018 13:03Pressmeddelande

Städer världen över måste utveckla sina transportlösningar för att öka rörligheten och minska utsläppen. Göteborg, som är först i världen med att undersöka samspelet mellan självkörande fordon och långsiktig stadsplanering, visar den 17 och 18 september upp den senaste utvecklingen när staden gästas av en internationell delegation från åtta länder. På programmet står bland annat provkörning av eldrivna lastcyklar längs Stora Hamnkanalen.

Kraftig ökning av företagens lönesumma20.6.2018 15:33Pressmeddelande

Företagens lönesumma i Göteborgsregionen ökar kraftigt och landar på nära sju procent vilket är rejält högre än rikssnittet. Det framgår av årets andra Konjunkturrapport som Business Region Göteborg presenterar i dag. – Merparten av lönesumman består av att det skapats fler nya högkvalificerade och högavlönade jobb i regionen inom den privata sektorn, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum