DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Är din oro ohjälpsam? Schemalägg den!

Dela
Hur ska vi stå ut nu när den andra vågen väller in? Hur många gånger orkar vi ladda om? Eller borde vi komma till insikt om att den här begränsningen i våra liv är vår nya framtid? Oro och hur vi kan hantera den är samtalsämnet i ett nytt avsnitt av podden ”Hur tänkte ni nu?”

Tobias Holmberg upplevde många oroliga dagar när han ville covid-testa sig eftersom han hade symtom och tillhör en riskgrupp. Efter att ha skickats mellan 1177 och Vårdcentralen ett par gången utan att komma fram, lyckades han ta sig igenom systemet genom att ”fuska” sig till ett test. Som var negativt, tack och lov. Men under fem dagar var hans oro enormt stor, och så ska det ju inte behöva vara.

- Det är inte fel att vara orolig för Covid-19, säger Erik Andersson, psykolog och forskare på KI. Men det vi kallar ohjälpsam oro är inte bra, utan tar över och ger sömnproblem med mera.

Pröva att schemalägg din oro, är Eriks råd. Och tänk mer på vad du kan göra, istället för vad du inte kan göra. Det låter sig lätt sägas, och kräver disciplin. Men vad har vi att välja på? Ohjälpsam oro och sömnlöshet, att strunta i restriktionerna? Lite disciplin är en bättre lösning.

Här hittar du podden:

https://soundcloud.com/user-152045771/ar-din-oro-ohjalpsam-schemalagg-den-1

Om podden ”Hur tänkte ni nu?”

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd. Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 070 - 384 80 31 (Janna) eller 076 – 837 80 34 (Karolina).

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).

Nyckelord

Bilder

Om

DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Storforsplan 44
123 21 Farsta

08-685 80 00https://dhr.se/

DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten verkar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga blir fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

 

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye