Djurens Rätt

Är djurvälfärd tillbaka på EUs agenda?

Dela

Två nya EU-strategier gällande livsmedelsproduktion och biologisk mångfald publicerades under maj månad. Vissa delar av strategierna tyder på att djurvälfärd är tillbaka på EUs agenda, medan andra delar saknar tydliga förbättringsinitiativ, menar organisationen Djurens Rätt som länge arbetat hårt för att djurvälfärd ska prioriteras högre.

Djurens Rätt vill att hönor ska slippa sitta i bur. Foto: Shutterstock
Djurens Rätt vill att hönor ska slippa sitta i bur. Foto: Shutterstock

Djurens Rätt har tillsammans med den europeiska paraplyorganisationen Eurogroup for Animals skickat ett brev till europeiska kommissionen med titeln “Stoppa pandemier – börja här”. I brevet fanns förslag på vad som behöver ingå i strategierna för att djurskyddet skulle stärkas, särskilt med tanke på rådande pandemi.

– Vi kan med glädje konstatera att kommissionen har tagit stora delar av våra rekommendationer till sig. Men vi ser att det fortfarande finns mycket att jobba vidare på för att djur ska få det bättre i hela unionen, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Farm-to-fork prioriterar uppdaterad lagstiftning

Strategin “Farm-to-Fork” (Jord till Bord) för med sig besked om uppdaterad djurskyddslagstiftning och kontroller. Framförallt gäller det lagstiftningen kring transporter och slakt av djur, men även möjligheter att fler djurslagsspecifika lagstiftningar grundas på EU-nivå. 

– Här ser vi en viktiga möjligheter att kunna få till ett förbud av burhållning när det kommer till av hönor samt att få fram en egen lagstiftning när det kommer till fiskarna i vattenbruket. Fiskarnas välfärd hamnar ofta längst ner på agendan trots att det finns stora behov av ett bättre skydd, säger Camilla Bergvall.

Djurens Rätt ser mer kritiskt på att strategin minskat på ambitionerna när det kommer till att främja växtbaserad kost och att hantera kopplingen mellan industriell djurhållning och smittspridning.

– Det finns en tydlig koppling mellan köttindustrin och pandemier som behöver tas på större allvar. Vi hade önskat mer riktade resurser för att främja en övergång till mer växtbaserade livsmedel, säger Camilla Bergvall.

Strategin över biologisk mångfald missar den stora handeln med levande djur

Strategin över biologisk mångfald innehåller flera initiativ för att få till ett starkt Art- och habitatdirektiv för att skydda arter inom Europa. Även den olagliga handeln med vilda djur ska kontrolleras mer. Sådan handel och tillhörande köttmarknader riskerar öka virusutbrott som drabbar människor direkt från djur. Det handlar om köttmarknader som fortfarande finns inom EU, likt i Kina.

Men även den lagliga handeln med djur påverkar den biologiska mångfalden och djurvälfärden samt innebär smittorisker. Djurens Rätt och Eurogroup for Animals menar att en “positiv lista” för vilka exotiska arter som är mer lämpliga att hållas som familjedjur, vore en mycket behövlig del av kommande förebyggande arbete. 

Fakta & Begrepp

European Green Deal: Flera policys som Europeiska kommissionen föreslagit för att göra Europa klimatneutralt till 2050. Presenterades i december 2019, och innehåll har delgivits med jämna mellanrum sedan dess. Farm-to-fork och Biodiversity strategy är del av paketet. 

Farm-to-fork: Översätts ibland som “Jord till Bord” på svenska. En strategiplan inom Green Deal för att skapa en hållbar livsmedelsproduktion till 2050 inom Europa, vad gäller bland annat bekämpningsmedel, djurvälfärd och stöd till lantbruk. 

Biodiversity strategy: En strategi inom Green Deal för att öka den biologiska mångfalden inom unionen genom att bland annat plantera träd samt skydda mark, hav och djur. 

CAP: Den gemensamma lantbrukspolicyn inom unionen som funnits sedan 1962. Har sedan dess varit en stor del av EUs budget och finansierat köttindustrin bland annat. Policyn bestämmer vilka stöd lantbrukare inom unionen ska få. CAP ska undergå förändringar inom kort, med eventuell anpassning till Green Deal, men förhandlingar har skjutits upp på grund av coronakrisen. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurens Rätt vill att hönor ska slippa sitta i bur. Foto: Shutterstock
Djurens Rätt vill att hönor ska slippa sitta i bur. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätt släpper ny rapport om växtbaserad mat i skola och förskola19.10.2020 08:41:41 CESTPressmeddelande

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Åtgärden har stor potential att hjälpa dem att nå längre i sitt klimatarbete, samt att förenkla arbetet i köken genom att mindre tid behöver läggas på specialkost. Om detta handlar Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur?

Pressinbjudan: Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola12.10.2020 08:00:00 CESTPressinbjudan

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Men fortfarande så nekar närmare hälften av kommunerna veganskt till elever som efterfrågar det. Hur kommer vi vidare?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum