Boinstitutet

Är situationen på bomarknaden ett hot mot tillväxten?

Dela

Seminarium: Vi blir allt äldre. Förutom att färre behöver försörja fler ställer det nya krav på en redan problemtyngd bostadsmarknad där var fjärde upplever hinder att flytta på grund av bostadssituationen. Hur påverkas samhällsekonomin? Är demografin och situationen på bomarknaden ett hot mot tillväxten? Välkommen till Boinstitutets frukostseminarium 13/3 med bland andra Olof Manner, analyschef på Swedbank.

Bostäder som alla kan efterfråga är avgörande för flera viktiga samhällsfrågor, som utbildning, arbetsmarknad och integration. Idag är fjärde bostadskonsument hindrad att flytta till annan ort, för utbildning eller arbete, på grund av bostadssituationen.* Det är ett konkret hinder för Sveriges långsiktiga tillväxt. Till detta kommer att vi står inför stora demografiska utmaningar, där äldre lever allt längre och i många fall bor i bostäder som inte längre passar deras livssituation, samtidigt som senaste babyboomgenerationen, de tidiga 90-talisterna, nu kommer in i åldern då många skaffar barn.

Lyssna på Olof Manner, analyschef på Swedbank, som analyserar hur bostadsbristen och den dåligt fungerande bostadsmarknaden hotar Sveriges tillväxt och hur fastighetsbranschen måste förbereda sig på kommande demografiska förändringar. Kommentar av Cattis Carlén, bostadspolitisk expert, Riksbyggen, Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef, Unionen och Martin Hofverberg, chefekonom, Hyresgästföreningen.

Varmt välkommen!

Datum: 13 mars
Tid: 08:00-09:00 (lättare frukost från 07:30)
Plats: Helio, Grev Turegatan 30, Stockholm

Länk till anmälan

Vid frågor, maila info@boinstitutet.se


*Källa:  Rapporten "Inlåsningens pris" framtagen av Mäklarsamfundet och Hyresgästföreningen, 2017. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Om oss

Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum