Afa Försäkring

Arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete utsätts för kemikalier – kan ge eksem

Dela

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete samt inom vården. Även yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet eller av att huden reagerar på materialet i skyddshandskar, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Foto: Max4e, Mostphoto.
Foto: Max4e, Mostphoto.

– Att arbetssjukdomar med eksemsjukdomar är vanligast förekommande inom metall- och övrigt industriellt arbete förklaras av att det är en yrkesgrupp med många sysselsatta och att man i metall och övrigt industriellt arbete ofta arbetar med eksemframkallande kemikalier, som bearbetningsvätskor, ohärdat epoxin och spillolja, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Man kan även få eksem om man lider av kontaktallergi och då främst vid allergi mot metaller som man har arbetat med som exempelvis nickel och krom. Det förekommer också att man får allergiska reaktioner av att den skyddsutrustning som ska skydda mot kemikalieexponering sitter fel eller att man får allergiska reaktioner mot själva skyddsutrustningen.

Typfall – 50-årig man yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete

Ett av de typfall som finns med i rapporten är en man i 50-årsåldern som tillhör yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete och har diagnosen eksemsjukdom på grund av kemikalier vid arbete med bearbetningsvätskor.

Yrkesgrupper även drabbade inom vård, restaurang och storkök, frisörer, byggnadsmålare

– För yrkesgrupper inom vårdyrken som sjuksköterskor och barnmorskor och undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m.fl. orsakas majoriteten av arbetssjukdomarna med eksemsjukdom av deras skyddsutrustning, säger Emil Askestad.

– Andra utsatta som nämns i rapporten och som drabbas av eksemsjukdom på arbetet är yrkesgrupper inom restaurang- och storköksarbete, byggnadsmålare och frisörer, hudterapeuter, m.fl.

Statistiken bidrar till förebyggande arbete

– Rapporterna vi tar fram ger oss fördjupad kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro, som vi kan rapportera om till arbetsmarknadens parter. Statistiken bidrar till förebyggande arbete och utgör bland annat beslutsunderlag för forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa, som Afa Försäkring finansierar, säger Emil Askestad.

Förebygg kemiska risker på jobbet

Afa Försäkring samverkar även med Prevent, som har tagit fram Kemiguiden, en uppslagsbok som tar upp vilka krav som gäller i arbetet med kemiska ämnen. Kemiguiden ger kunskap om hur man kan förbättra säkerheten och minska de kemiska hälsoriskerna på arbetsplatsen. Den ger även hjälp kring vilka lagar och regler som gäller och vad man kan göra för att följa dem.

På Prevents webbplats går det även att läsa mer om hur man kan förebygga kemiska risker på jobbet.

Mer information:

Statistiken i rapporten kommer från Afa Försäkrings skadedatabas. Rapporten Vad är det som ger utslag? Arbetssjukdomar orsakade av eksem finns att ladda ner på Afa Försäkrings webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter

Kontakt:

Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 4134, emil.askestad@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Max4e, Mostphoto.
Foto: Max4e, Mostphoto.
Ladda ned bild
Foto: Max4e, Mostphoto.
Foto: Max4e, Mostphoto.
Ladda ned bild
Statistiker och analytiker på Afa Försäkring. Fotograf: Adam Fredholm
Statistiker och analytiker på Afa Försäkring. Fotograf: Adam Fredholm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats26.9.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

Ny forskning om hur illegitima arbetsuppgifter påverkar hälsan i kontaktyrken22.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Illegitima arbetsuppgifter är sysslor som faller utanför en yrkesrolls arbetsbeskrivning eller kunde ha undvikits med en annan arbetsorganisation. Studier visar till exempel att lärare och vårdpersonal lägger alltmer tid på att dokumentera sitt arbete och att det kan bidra till stress och ohälsa. Constanze Leineweber, vid Stockholms universitet, tilldelas 4 000 000 kronor för att undersöka förekomsten av illegitima arbetsuppgifter och deras hälsoeffekter i kontaktyrken och andra yrken.

Skyddshandskar på jobbet kan orsaka eksem för vårdanställda13.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetssjukdomar med diagnosen eksem är vanligast inom vården och för arbetare inom metall- och övrigt industriellt arbete. Även yrkesgrupper inom restaurang och storkök, frisörer och byggnadsmålare är utsatta. Eksemen orsakas främst av att huden reagerar på materialet i skyddshandskarna eller att man kommer i kontakt med kemikalier i arbetet, visar en ny rapport från Afa Försäkring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum