Linköpings kommun

Arbete med ny detaljplan för delar av Tornby avslutas

Dela

Detaljplanearbetet för ett område i nordvästra Tornby som omfattar I-huset och Ikea avslutas. Fastighetsägaren Ingka Centres Sverige AB planerar istället att utveckla shoppingcentret inom befintlig detaljplan.

2016 startade ett arbete med att ta fram en ny detaljplan för nordvästra delen av Tornby. Området ligger intill Bergsvägen och omfattar bland annat I-huset även inkluderat Ikea. Fastighetsägaren Ingka Centres Sverige AB ansökte om att starta detaljplanearbetet för att utveckla handelsverksamheten i området.

Nu avslutas arbetet med att ta fram en ny detaljplan då Ingka Centres har beslutat att ändra inriktning. Istället för en ut-/tillbyggnad som kräver en ny detaljplan, kommer Ingka Centres fokusera på att utveckla det befintliga shoppingcentret I-huset. Förändringarna av I-huset bedöms kunna genomföras inom ramen för den befintliga detaljplanen. En ny detaljplan behöver därför inte tas fram.

– Efter noggrann övervägning har vi nu valt att inte gå vidare med projekt och arbetet med detaljplanen läggs därför ner. Vårt fokus kommer nu istället att gå mot att utveckla och uppdatera det befintliga shoppingcentret I-huset till att bli en ännu bättre mötesplats för våra kunder och hyresgäster. Så fort vi vet mer om vad dessa planer innebär mer konkret så återkommer vi med mer information, säger Jessica Lundmark, centrumchef för I-huset, Ingka Centres.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) ser positivt på Ingka Centres ABs beslut om fortsatt utveckling.

– Det har varit ett lärorikt samarbete med Ingka Centres i det inledande planarbetet. Om det är möjligt att möta efterfrågad utveckling inom ramen för befintlig detaljplan är det positivt, då det sparar både tid och pengar för båda parter. I-huset och Ikea är viktiga etableringar för kommunens näringsliv. Vi ser fram emot att ta del av den fortsatta utvecklingen av Ingka Centres fastigheter i Tornby och vad det kan erbjuda både kommunens invånare och företagare, säger han.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum