RF/SISU

Arbetet med former för regeringens krispaket till idrotten är igång

Dela

I förra veckan gav regeringen ett efterlängtat besked om att idrottsrörelsen erhåller 500 miljoner kronor i ett ekonomiskt stödpaket. Beslutet är ännu inte formellt fattat av regeringen och Riksidrottsförbundet inväntar besked om när beslutet tas och om pengarna kommer med särskilda villkor.

Björn Eriksson, RF
Björn Eriksson, RF

I den sammanställning över den ekonomiska påverkan som coronaviruset har på idrotten som lämnats till regeringen visade analysen att idrottsrörelsen förlorar minst 500 miljoner kronor under perioden 12 mars–30 april. Om denna pandemi fortsätter kommer kostnaderna att öka.

- Vi har haft ett första möte med vår referensgrupp på tio specialidrottsförbund (SF) och vi är tacksamma över de kloka inspel som kommit i detta svåra arbete. Vi vet att alla inte kommer att bli fullt ut kompenserade men vi måste tillsammans arbeta för att det blir så bra som möjligt för idrottsrörelsen som helhet, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet.

Referensgruppen har diskuterat de principer som ska gälla för fördelningen. Principerna kommer utgöra grunden för de regelverk och riktlinjer för stödpaketet som Riksidrottsstyrelsen sedan beslutar om. Utifrån dessa regelverk kommer sedan förbund och föreningar kunna ansöka om kompensation.

Parallellt med fördelningsprocessen pågår ett arbete för att kartlägga de ekonomiska konsekvenserna i stort. Ett arbete som både verkar kortsiktigt för att undan för undan kunna komplettera den initiala analysen, och även tar höjd för att kartlägga konsekvenser på längre sikt. Arbetet kommer att fortgå tills risknivån i samhället är tillbaka på den normala och samtliga restriktioner är borttagna.

Riksidrottsförbundet har beslutat att under denna vecka betala ut andra kvartalets organisationsstöd.

- För att underlätta specialidrottsförbundens likvida situation görs utbetalningen från Riksidrottsförbundet cirka en månad tidigare än planerat. Det är viktigt att vi hjälper till på alla sätt vi kan, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet har också beslutat att specialidrottsförbund som beviljats projektstöd för 2020 och 2021, eller enbart 2020, ska kunna förlänga sin projekttid med hänvisning till svårigheter att genomföra projekt i nuläget. Förbunden kan därmed omdisponera och planera för ansökta insatser på längre sikt än vad man sökt för. Förbunden kommer vid angivna förseningar inte riskera sitt projektstöd eller återbetalningar av projektstödet inför kommande år.

- Vi gör vad vi kan för att se till att vi underlättar så mycket som möjligt i den uppkomna situationen. Jag är stolt över att se vilken kraft det finns i idrottsrörelsen och den gemensamma viljan av att hjälpa varandra i denna svåra situation, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Björn Eriksson, RF
Björn Eriksson, RF
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren7.5.2021 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Vi sprider inte smitta i skogen, på havet eller vägen. Det skriver ordföranden i sex specialidrottsförbund tillsammans med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren. Hela brevet kan du läsa här nedan. Där finns också länkar till de två remissvar som Riksidrottsförbundet idag skickat in gällande "Ändringar i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar covid-19" och "Ändringar i begränsningsförordningen maj 2021".

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum