Vänsterpartiet Skåne

Arbetsförmedlingens nedläggningar: M utgår från att man ”trots färre kontor ska kunna lösa sitt uppdrag”

Dela

Det har varit blandade bud från Skånemoderaterna kring förslaget om 17 av 23 stängda Arbetsförmedlingskontor. När beskedet kom kallades det ”vandalism”, men när frågan ställs om konkreta åtgärder från Regionens sida återkommer man med svaga formuleringar om att frågan kommer att bevakas.

- Från Vänsterpartiets sida är vi oroade inte bara över alla de som nu sägs upp, utan även över alla de som tar del av Arbetsförmedlingens program för rehabilitering, anpassade arbetsplatser för funktionshindrade och integreringsprogram för nyanlända. Myndighetens uppdrag är brett och handlar inte bara om arbetsgivares kompetensförsörjningsbehov och arbetsmarknadsprognoser. Regionen borde pressa på Regeringen, så som man gjort i andra frågor, menar Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne.

Förslaget till nedläggningar bygger på den nationella budget Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom Riksdagen i januari. Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna lade ner sina röster och släppte fram budgeten. I Skånes regionala utvecklingsplan har man gemensamt formulerat ett mål om att ”skapa möjligheter för människor att kunna bo, leva och verka i hela Skåne” under det man kallar Det flerkärniga Skåne.

- Vi vill se tillgänglighet till stöttning från Arbetsförmedlingen även om man bor på en mindre ort, men nu kan man tvingas resa långt till närmsta kontor. Har man dessutom behov av stöd kring processer som blir alltmer digitaliserade eller behöver en tjänst anpassad efter just sin egen arbetsförmåga är risken att man nu hamnar mellan stolarna. Här borde Region Skåne driva på aktivt för att behålla det stödet för sina invånare, säger Angelica Svensson, Vänsterpartiets representant i Regionala Utvecklingsnämnden.

Debatt i frågan hölls under möte med Regionfullmäktige 9/4. Vänsterpartiet lämnade in en interpellation inför mötet - den och Anna Jähnkes (M) skriftliga svar kan läsas här.

Nyckelord

Kontakter

Angelica SvenssonErsättare Regionala Utvecklingsnämnden (V)

073 - 929 44 39

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V: Låt inte sommarstress på sjukhusen bli standard året runt!5.9.2019 11:37:18 CESTPressmeddelande

Under sommarmånaderna ska sjukvården fortsätta bedriva sjukvård samtidigt som all personal ska få ta ut sin semester. Att detta höjer stressen och pressen är inte en nyhet, i en situation där brist på vårdplatser och personal har varit vardag under lång tid. 2019 var heller inget undantag på de skånska sjukhusen och planeringen för sommarperioden har inneburit många stängda vårdplatser. Situationen har varit liknande runt om i landet och en återkommande trend har varit att de vårdplatser som stängs inför sommaren förbli stängda. Nu tar Vänsterpartiet initiativ till att ta fram en handlingsplan för att öppna de sommarstängda vårdplatserna.

Uteblivna budgetsatsningar för personal och jämlikhet – arbetet fortsätter med att skapa ett Skåne för alla18.6.2019 16:34:24 CESTPressmeddelande

Budgetdebatten för Skåne är nu avslutad. Vänsterpartiet ville investera en skattehöjning i verksamhet och personal och därigenom stoppa de nedskärningar som Alliansens budget innehöll. Sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur behöver finansieras, inte påläggas besparingar men Alliansens budgeten gick igenom. Vänsterpartiet kommer att fortsätta lägga förslag på lösningar som satsar på personalen och som bygger en jämlik utveckling i Skåne.

Vänsterpartiet satsar på välfärden och personalen – för ett mer jämlikt Skåne4.6.2019 11:30:00 CESTNyheter

Vänsterpartiet Skåne har släppt sin budgetmotion för 2020. Partiet vill investera en skattehöjning i verksamhet och personal och slopar därigenom de nedskärningar som Alliansens budget innehåller. Sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur finansieras i det regionala budgetförslaget som tar sikte på en tillgänglig och jämlik region – ett Skåne för alla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum