ManpowerGroup

Arbetsgivare som automatiserar skapar fler jobb

Dela

Åtta av tio svenska företag som planerar att digitalisera mer till följd av pandemin uppger att antalet anställda kommer att öka eller förbli detsamma. Det visar Skills Revolution 2021, en ny internationell undersökning genomförd av ManpowerGroup.

– Trots att automatiseringen och digitaliseringen av arbetsmarknaden accelererade under pandemin finns det inga tecken på att det kommer att leda till färre jobb. I stället ser vi att arbetsgivare efterfrågar mer av mjuka förmågor, exempelvis kommunikation och projektledning, som inte går att automatisera bort, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Av de svenska arbetsgivare som påskyndar digitalisering och automatisering till följd av pandemin uppger åtta av tio, 82 procent, att antalet anställda i deras företag kommer att förbli detsamma eller öka. Det visar Skills Revolution 2021, en internationell undersökning med 20 000 respondenter i 43 länder, som genomförts av ManpowerGroup.

Rapporten visar att mjuka färdigheter är mer uppskattade och eftertraktade av arbetsgivare än någonsin tidigare. Digitaliseringen leder även till att fler människor vill ha ett flexibelt arbetsliv och kunna blanda distans- och kontorsarbete.

– Vi ser att det blir ett större gap i efterfrågan på de som har rätt kompetens, och de som saknar den. Arbetsgivare som tar ett stort ansvar för kompetensutveckling av sina medarbetare kommer i allt högre grad att vara relevanta och attraktiva på framtidens arbetsmarknad, säger Mikael Jansson.

Undersökningen visar även att återhämtningen av den globala arbetsmarknaden går snabbare för vissa yrkesgrupper. Framförallt är det yrken inom it och tech, projektledare, HR-personal och ingenjörer vars kompetenser är efterfrågade. Återhämtningen för fabriksarbetare, anställda inom kundservice och administratörer inom ekonomi, lön och redovisning förväntas påverkas mer av automatisering och digitalisering.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om Skills Revolution 2021
20 000 arbetsgivare i 43 länder deltog i undersökningen. I Sverige svarade 305 företag på undersökningen. Läs hela rapporten (bilaga).

Topplista: Framtidens mest attraktiva mjuka förmågor
1. Kommunikativ
2. Prioriterande
3. Anpassningsbar
4. Initiativtagande
5. Integritetsfull
6. Analytisk
7. Relationsbyggande
8. Empatisk
9. Coachande
10. Resilient

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta, utveckla och leda talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Våra innovativa lösningar hjälper varje år organisationer att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter människor i arbete. ManpowerGroup™ i Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Manpower erbjuder digitala matchningstjänster hela 20219.4.2021 08:55:35 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingen har nyligen beslutat att förlänga tidsgränsen för leverans av externa arbetsmarknadstjänster på distans till den sista december. Detta gör att fler arbetssökande får tillgång till hjälpen, oavsett var i landet man befinner sig. Manpower Matchning, en av Sveriges största aktörer inom Stöd och Matchning, kommer därmed fortsätta att leverera digital undervisning och coachning året ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum