IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Arbetsgivarna bjuder in till pressfrukost: Industrins förutsättningar inför avtalsrörelsen

Dela

Svensk industri är motorn för hela näringslivet – och det är industrins internationella konkurrenskraft som avgör vilka löneökningar Sverige kan bära. Nu går startskottet för avtalsrörelsen 2023. Hur ser förutsättningarna ut? Välkommen på pressfrukost med IKEM - Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 16 juni klockan 9.00.

Jonas Hagelqvist, VD IKEM och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna
Jonas Hagelqvist, VD IKEM och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna

Under avtalsrörelsen för 2023 kommer arbetsgivare och fack att förhandla om löner och arbetsvillkor för 2,3 miljoner löntagare i 450 avtal. Och det är industrins förhandlare som sätter märket – ett kostnadstak – för resten av arbetsmarknaden. Det görs i en miljö av relativt höga arbetskraftskostnader, en nedväxling i produktivitet i Sverige och euroområdet under det senaste decenniet och betydligt svagare tillväxt i Sverige och världen under 2022 och 2023.

Mot den bakgrunden bjuder IKEM och Industriarbetsgivarna in till pressfrukost för att ge en bild av den konkurrensutsatta industrins aktuella förutsättningar. Medverkar gör Jonas Hagelqvist, vd för IKEM och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Var/när: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm. Lokal: Merkurius (plan 0), torsdagen den 16 juni klockan 9.00

Anmälan till Ebba Fredin, presschef Industriarbetsgivarna, e-post: ebba.fredin@industriarbetsgivarna eller telefon: 0730-447120

Industriarbetsgivarna och IKEM ingick i maj ett strategiskt samarbetsavtal gällande arbetsgivarfrågor inför avtalsrörelsen för att stärka bas- och processindustrins position. Tillsammans representerar de bägge arbetsgivarorganisationerna 2 400 företag med 160 000 anställda.

Om IKEM

IKEM företräder omkring 1 400 svenska och utlandsägda företag med 70 000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag.

Om Industriarbetsgivarna 

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder cirka 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonas Hagelqvist, VD IKEM och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna
Jonas Hagelqvist, VD IKEM och Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna
Ladda ned bild

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1200 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum