Solna Stad

Arbetslöshet hos utrikesfödda fortsätter sjunka i Solna

Dela

Ny statistik från Arbetsförmedlingen visar på en fortsatt låg arbetslöshet i Solna. Och det är framför allt hos ungdomar och utrikes födda som siffrorna ligger långt under genomsnittet i övriga landet.

Arbetslösheten är fortsatt låg i Solna. Den totala arbetslösheten i staden ligger på 4,2 procent, vilket är lägre än både Stockholms län (5,9 procent) och genomsnittet i Sverige (6,9 procent). Det visar den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen (september 2018).

- Det här är ännu ett bevis på hur framgångsrik Solnamodellen är. Tack vare ett proaktivt arbete med individuella matchningar och nära samverkan med det lokala näringslivet ligger arbetslösheten på låga nivåer i Solna, och för utrikes födda har arbetslösheten dessutom minskat något, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Låg arbetslöshet jämfört med länet och riket

Det är framför allt när det gäller arbetslöshet hos ungdomar och hos utrikes födda som Solna utmärker sig i jämförelse med både länet och resten av landet. Arbetslösheten hos ungdomar 18–24 ligger i Solna på 4,8 procent enligt den senaste mätningen i september 2018. Motsvarande siffror för Stockholms län är 6,6 procent och 9 procent för hela landet.

- Tack vare den kommunala vuxenutbildningen och vårt beprövade arbetssätt inom ramen för Solnamodellen har fler unga solnabor och utrikes födda fått möjlighet att komma ut i arbetslivet, och fler lokala företag har i sin tur fått nya motiverade medarbetare, säger Åsa Bergström, förvaltningschef på Kompetensförvaltningen i Solna stad.

Arbetslöshet sjunker hos utrikes födda

För utrikes födda har arbetslösheten sjunkit i Solna från 9,2 procent till 8,6 procent på ett år. Det är fem procentenheter under genomsnittet i Stockholms län (13,6 procent) och långt under riksnivån på 20,2 procent.

September 2018 September 2017
Arbetslöshet: totalt
- Solna 4,2 procent 4,4 procent
- Stockholms län 5,9 procent 6,2 procent
- Riket 6,9 procent 7,4 procent
Arbetslöshet: unga, 18-24 år
- Solna 4,8 procent 4,6 procent
- Stockholms län 6,6 procent 7,0 procent
- Riket 9,0 procent 10,4 procent
Arbetslöshet: utrikes födda
- Solna 8,6 procent 9,2 procent
- Stockholms län 13,6 procent 14,5 procent
- Riket 20,2 procent 22,1 procent
Källa: Arbetsförmedlingen

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum