Åre 2019

ÅRE 2018 VÄRLDSCUPSFINALEN: GENERALREPETITION AV BACKARNA INFÖR VM

Dela

Generalrepetition av backarna inför VM med ny placering av starthus störtlopp herrar och damer, och annat som kan vara av intresse innanför näten.

21 och 22 februari 1986 fick tävlingsorganisationen bakom världscupen i Åre skörda frukten av två års byggande och hårt arbete. Åre stod för första gången värd för herrarnas störtloppsvärldscup och det var minst sagt minnesvärt.

– Folk var lyriska över att det var så utmanande. Jag hade Bernhard Russi (som gett namn till det klassiska Russisprung, reds anm.) här och minns att han sa att vi inte skulle preparera utan öppna och låta turisterna köra i backen. Är du inte klok sa jag, men vi hade öppet ett par timmar innan vi satte banan. Det var kul, tufft, säger Nalle Hansson.

Men alla hade inte en positiv upplevelse av satsningen. Det kanadensiska laget packade ihop och åkte hem efter inspektionen eftersom det ansågs “för svårt”.

Att ha starten på toppen av Åreskutan var en utmaning i sig. Med de vindar som ofta piskar runt i farter mot runt 30 sekundmeter var det inte alltid säkert och allt eftersom fick starten flyttas ner.

Inför världsmästerskapen 2019 bestämde VM-organisationen sig för att återta toppen och flyttade upp herrarnas störtloppsstart till där den en gång var.

“Jag tycker att vi kommer att få se ett av de mest spektakulära störtloppen i världen i Åre 2019. Hopp uppemot 75 meter och kompressioner som får bästaste Svindal att svettas,” säger Hans Olsson, Rennchef för störtloppet. “När Åres störtloppsbacke preppas på “rätt” sätt så blir det coolt, det kan jag lova!”

Även damernas störtlopp, som inte använts sedan VM 2007 då Anja Pärson plöjde ner allt motstånd, har fått ett ansiktslyft. Starten har flyttats för att göra det mer utmanande och liksom herrarnas ska banan testas i skarpt läge under världscupfinalen 2018.

En hel del förändringar har gjorts för att förbereda Åre och Nationalarenan för världsmästerskapen. Arenahuset har byggts ut för att husera en växande organisation och för att ge de tävlande, besökare och personal väl fungerande lokaler för alla behov under världscupfinalen 2018 och VM 2019.

I gott samarbete med sponsorn SkiStar har en del skog röjts kring för att förbättra sikten, snötillverkningssystemet har uppdaterats och nya plattformar för tränare och personal byggs kring backarna. VM har också lett till en uppdatering av träningsbackarna i Duved där belysnings- och snötillverkningssystem har uppdaterats.

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum