Åre 2019

Åre 2019 inspirerade världen till alpin skidåkning

Dela

Alpina VM 2019 i Åre avslutades söndag den 17 februari med herrarnas slalomtävling och efterföljande avslutningsceremoni. För att officiellt markera slutet av den här vinterns absoluta höjdpunkt i Åre lämnade tävlingsorganisationen över Internationella Skidförbundet FIS flagga till arrangören av alpina VM 2021 i Cortina d’Ampezzo, Italien.

Avslutningsceremoni för alpina VM i Åre 2019. Foto: Leon Allinge.
Avslutningsceremoni för alpina VM i Åre 2019. Foto: Leon Allinge.

Sedan öppningsceremonin den 4 februari har det 14 dagar långa mästerskapet sett 11 nya världsmästare koras in de krävande backarna på Åreskutan.

- Jag är verkligen stolt över organisationen och det vi tillsammans åstadkommit med hänsyn till vad vi kan kontrollera och inte. Speciellt stolt är jag över människorna som jobbat på fjället, deras prestation är helt makalös, säger Niklas Carlsson, VD för Åre 2019, och fortsätter:

- Vi har haft extremt utmanande väder men vi lyckades trots det bjuda atleterna på fantastiska tävlingsförhållanden vilket var vårt uppdrag. Vi tvingades endast ställa in ett av träningsåken för herrarnas störtlopp samtidigt som de bästa åkarna enligt säsongens världscupranking vann medaljer. När vi summerar så har vi haft två väldigt fina men utmanande veckor, och har bevisat oss vara en bra VM-arrangör.

- Vi är väldigt nöjda med de här mästerskapen, säger Sarah Lewis, generalsekreterare för FIS, och fortsätter: Vi har haft fantastiska tävlingar. Det har utan tvekan varit utmanande förutsättningar, men organisationen har varit fullständigt fokuserad på att säkerställa att sporten har varit det centrala.

Trots det föränderliga och oförutsägbara vädret har 102 000 personer deltagit som publik vid tävlingarna på Nationalarenan i Åre. Utöver det har 32 000 personer tagit del av olika sidoevenemang och ceremonier vid Medals Plaza. Sammantaget uppfyller det målet från arrangören, att attrahera 120 000 besökare till Åre under evenemangets två veckor.

- Tittar vi framåt så har vi skaffat oss stor erfarenhet av att arrangera stora evenemang, samtidigt som vi utbildat den stora grupp människor som varit våra volontärer. Det kommer säkerligen att gynna oss om och när vi tilldelas möjligheten att stå som värd för Olympiska och Paralympiska vinterspel som en del av kandidaturen Stockholm-Åre 2026, tillägger Carlsson.

- Det långsiktiga målet för det här mästerskapet var att attrahera fler internationella gäster till Åre vilket kommer hela regionen till fördel. Genom de vackra bilder som sänts ut härifrån genom vårt TV-bolag Infront/SVT med en potential att nå över 815 miljoner hushåll världen över, känns det verkligen som att vi uppnått det målet, avslutar Niklas Carlsson.


Åre 2019 i siffror

·      11 tävlingar

·      2 kvaltävlingar

·      75 nationer (nytt världsrekord!)

·      471 atleter: 177 damer, 294 herrar

·      1320 000 Schweizerfranc i prispengar

·      915 personal

·      1439 volontärer från 38 länder

·      7116 ackrediterade 

·      3546 hotellrum med 4854 bäddar

·      3089 portar

·      25’500 meter B-nät 

·      4000 liter blå karamellfärg i backen

·      70 egenproducerade och publicerade artiklar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Avslutningsceremoni för alpina VM i Åre 2019. Foto: Leon Allinge.
Avslutningsceremoni för alpina VM i Åre 2019. Foto: Leon Allinge.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.