Åre 2019

Åre 2019 skijoring - årets galnaste tävling

Dela

Några av Sveriges galnaste skidåkare tar sig an en helt ny utmaning under alpina VM. Victor Öhling Norberg, Sverre Liljequist och Andrea Holm är några av de som ska tolka efter häst, på skidor, i bana och över hopp. Åre 2019 Skijoring blir utan tvekan en av de mest spektakulära programpunkterna under alpina VM.

Vi är väldigt glada över att få presentera deltagarna i Åre 2019 Skijoring. Foto: Skijoring America
Vi är väldigt glada över att få presentera deltagarna i Åre 2019 Skijoring. Foto: Skijoring America

Lördag den 9 februari arrangerar Åre 2019 skijoring på Årevägen i samarbete med Åre Eventutbildning, mitt i VM-byn, med hästar från jämtländska Wången i lag med skidåkare med tillräckligt litet antal hjärnceller. Nu är vi väldigt glada över att få presentera deltagarna:

Victor Öhling Norberg: född I Bruksvallarna och en hejare på skicross. VM-bronset från 2015 och VM-guldet från 2017 är tydliga bevis på det. Den regerande världsmästaren kör vidare i världscupen men tar en paus i Åre för att vara med på årets happening.

Sverre Liljequist: World Pro Ski Tour och Nordiska mästerskapen i friåkning är exempel på var den här Årebon har satt sina avtryck, för att inte tala om hela friåkningsvärlden.

Alexander Rydén:”The Flying Camera Man” växte upp på andra sidan Åresjön i Edsåsdalen och står bakom otaliga våghalsiga skidproduktioner. 

Wille Lindberg: på meritlistan står bland annat ett antal pallplatser och vinster i Nordiska mästerskapen. Är idag stolt ägare av Fjällsätra hotell och restaurang som han driver med sambon My Ernevi.

Per Jonsson: född i Kiruna. Per är enligt egen utsaga lika bekväm på längdskidor som med telemarksskidor på fötterna. 

Tom-Oliver Hedvall: du kan ha sett honom som programledare på TV Åre, som en av personerna bakom skidtillverkaren CMD Skis och som ambassadör för Protect Our Winter Sweden. Den här killen har många strängar på den välbekanta lyran

Andrea Holm: Andrea trivs tydligen lika bra i vattnet som på skidor. Om en världsmästare i vindsurfing har en fördel när det gäller att tolka bakom häst kommer Andrea sopa banan i Åre 2019 skijoring.

Daniel Matthias: gör landets godaste glass på sitt Grädda när han inte kör runt Åre på rullskidor eller susar nedför backarna på skridskor(!) "Passar mig" säger han om varför han vill vara med i Åre 2019s galnaste uppvisning.

När? lördag 9 februari 17.00
Var? längs Årevägen med start vid Åre skola
Hur? med hästar och ryttare från Wången, i samarbete med Åre Eventutbildning
Vem? Sverre Liljequist, Alexander Rydén, Victor Öhling Norberg, Wille Lindberg, Per Jonsson, Tom-Oliver Hedvall, Andrea Holm, Daniel Matthias

Har du inte sett skijoring innan? Följ då den här länken.

Mer om skijoring

Spelen i Stockholm redan 1901, då med renar som draghjälp. Men deltagarna var långt i från först. Att ta sig fram på skidor bakom ren hade samer gjort i hundratals år.

Skijoring med häst fanns med som en av grenarna vid första Olympiska Vinterspelen i Chamonix 1926. Sporten var populär i flera av alpländerna och spreds sedan till USA där sporten har en serie av tävlingar på många skidorter. Amerikanska skijoringförbundet arbetar för att få med skijoring till OS 2026 som en 100-årsmarkering.

Vid tävling består ett lag av häst, ryttare och skidåkare. Skidåkaren tolkar med rep bakom hästen i en bana som består av hopp och portar som ska forceras och rundas samtidigt som åkaren samlar ringar som ska med hela vägen över mållinjen. Tappade ringar och missade hopp och portar ger tidstillägg. Snabbast vinner!

För mer information, kontakta Åre 2019 på info@are2019.com

Nyckelord

Bilder

Vi är väldigt glada över att få presentera deltagarna i Åre 2019 Skijoring. Foto: Skijoring America
Vi är väldigt glada över att få presentera deltagarna i Åre 2019 Skijoring. Foto: Skijoring America
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.