Åre 2019

Åre 2019 supersprint – giganternas kamp mitt på Åre torg

Dela

Lika spektatulärt som att det genomförs en längdtävling under ett alpint VM, lika rafflande blev uppgörelserna mellan de norska och svenska åkarna på tisdagens supersprint mitt i Åre by. ”Det här är längdåkningens Formel 1” säger Olle Jonsson från Duved.

Skidlegendarerna Bente Skari och Frode Estil, Norge. Foto: Yana Kraeva
Skidlegendarerna Bente Skari och Frode Estil, Norge. Foto: Yana Kraeva

– Att Supersprinten fick en plats på alpina VM i Åre värmer gott i hjärtat, säger Johanna Ojala längdexpert och kommentator under tävlingarna.

Vi har blivit vana vid att se sprinttävlingar, som är skapade för att locka fler åskådare till tävlingar och förlagda i centrum av städer. Under alpina VM i Åre skapade arrangörerna Jämtländska Sportkompaniet och Åre Eventutbildning en supersprint där åkarna endast åker 100 meter med start vid Hotell Åregården och målgång på Åre torg. Det var ett perfekt inslag under tisdagskvällen som inte krävde stor yta men som skapade ett häftigt arrangemang i det stora evenemang som ett världsmästerskap är.

Det gick ordenligt fort i heaten och det som avgjorde var styrka, snabba fötter och ett rejält tryck i både steg och armar. Banan var kantad av publik som var mycket road av att se de snabba åkarna i kvalheaten som kördes i fristil och genom utslagstävling. 

– Det här är längdskidåkningens Formel 1. Det här är en riktigt kul grej, säger det svenska hoppet Olle Jonsson från Duved nu tävlandes för Trillevallen. 

I klassen Elit tävlade åkare som är aktiva idag och här fick regerande världsrekordhållaren Ludvig Sognen Jensen se sig utslagen redan innan semifinalen. Dock ska nämnas att han ställde upp i tävlingen trots en skada och utan stavar. Det blev istället en tuff final mellan Marcus Grate och Johannes Hortlund där Grate gick segrande ur striden.

På damsidan har norskan Marte Nordlunde världsrekordet i supersprint och hon har även fina meriter från sprintävlingar både i Sverige och Norge. Marte höll undan i alla kvalheat och de övriga åkarna, som enbart besod av svenska åkare, fick se sig besegrade en efter en. 

I klassen Legends deltog meriterande namn som Frode Estil från Norge och Peter Larsson från Sverige och det var Larsson som i en duell mot Tor-Arne Hetland vann legendernas kamp. På damsidan blev det en tuff final mellan de norskorna Anita Moen och Bente Skari där Skari drog det längsta strået. För legendarerna som lämnat sina karriärer bakom sig väcktes minnen av att återigen få känna pulsen i tävlingsdräkt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skidlegendarerna Bente Skari och Frode Estil, Norge. Foto: Yana Kraeva
Skidlegendarerna Bente Skari och Frode Estil, Norge. Foto: Yana Kraeva
Ladda ned bild
Det blev en häftig uppgörelse mellan Norge och Sverige i Åre Town Sprint Challenge på tisdagseftermiddagen. Foto: Yana Kraeva
Det blev en häftig uppgörelse mellan Norge och Sverige i Åre Town Sprint Challenge på tisdagseftermiddagen. Foto: Yana Kraeva
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum