Åre 2019

Åre kommuns skolor har alpina VM på schemat

Dela

När hela världen kommer på besök i lilla Åre finns det mycket för alla att lära och uppleva. Engagemanget för alpina VM i Åre är stort i Åre kommuns skolor. Elever och lärare har jobbat utifrån ett pedagogiskt material med vinkel på bygdens utveckling från första alpina VM i Åre som genomfördes 1954 till dagens alpina VM i Åre 2019 med deltagare från 76 olika länder. När tävlingarna drog igång med super-G fick cirka 600 skolbarn uppleva alpina VM på riktigt som publik.

Många barn på läktaren gav fart åt super g-tävlingarna. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Många barn på läktaren gav fart åt super g-tävlingarna. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.

- Barnen har varit väldigt entusiastiska och vi har jämfört mellan åren hur åkarna klär sig, vilket material de använder och hur backarna ser ut. Det har varit ett spännande arbete som ger alla elever en bredare historia och en nutid om sporten men även se sin egen hembydgs utveckling över åren, säger Birgitta Rosén och Anna Möller lärare i årskurs 1 Åre skola.

Samarbetet mellan Åre 2019 AB och skolorna startade i höstas och barnen fick i januari besök av maskoten Valle och före detta aktiva alpina skidåkare som bidragit till att engagera skolbarnen. Lärarna har kunnat arbeta med geografi, matematik och presentationsteknik i sina klasser och på Stamgärde skola har klasserna 5-6 fått titta närmare på yrket som journalist. Här har både TV-bolag och tidningar bidragit med yrkeskunskap.

- Det här känns verkligen bra och spännande att både inför och under alpina VM i Åre att så många får chans att känna delaktighet med det här stora evenemanget, säger Sara Lindell förskolelärare Åre skola.

Under tisdag och onsdag var det så dags att vara på plats på Nationalarenan och se Super G tävlingarna. Det var många barn som ivrigt hejjade på sina länder och tyckte det var en roliga och annorlunda skoldagar.

- Genom det här samarbetet har vi dessutom skapat samma förutsättningar för alla barn i vår kommun att vara med under alpina VM i Åre, säger Anja Skålén på Inflyttningsservice Åre kommun. Vi har delat ut biljetter till alla skolbarn och hyrt in bussar så kommunens elever ska kunna se någon av tävlingarna, fortsätter Anja.

För att göra det extra spännande har klasserna valt tre olika länder var som de lär sig mer om samt hejar på under alpina VM. Klasserna tävlar sedan om vilkas länder som samlar på sig flest medalj. Engagemanget är stor och några klasser har även sytt sina egna mössor i gult eller blått.

- Vi tycker det är coolt att vara här och nu jagar vi autografer, säger Ida Broman, Jonathan Rödemark, Agnes Isfjäll och Charlie Juner från Duveds skola. Jag åker skidor och ska själv vara med på alpina VM när jag blir stor, säger Ida Broman övertygande.


”Inspirera till alpin skidåkning” är den vision som Åre 2019 AB arbetar efter och det genomsyrar hela Åre kommun då bl.a. SkiStar delar ut gratis liftkort till alla barn i kommunen för att få fler att få möjligheten att åka alpint samt röra på sig och på så sätt hålla sig friskare.

Nyckelord

Bilder

Många barn på läktaren gav fart åt super g-tävlingarna. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Många barn på läktaren gav fart åt super g-tävlingarna. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Ladda ned bild
Skolbarnen sydde egna mössor i gult och blått. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Skolbarnen sydde egna mössor i gult och blått. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Ladda ned bild
Skolbarn från årkurs 1 i Åre skola. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Skolbarn från årkurs 1 i Åre skola. Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Ladda ned bild
Heja Sverige, och Norge, och alla andra!  Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Heja Sverige, och Norge, och alla andra! Foto: Jan Lundahl, Åre 2019, fri publicering.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum