Svenska institutet

AReality – svensk innovationskraft visas upp i ny dimension

Dela

Hur visar man upp banbrytande innovationer på ett innovativt sätt? Med Augmented Reality såklart! I Svenska institutets utställning ”AReality – Discover Swedish Innovations”, visas nya svenska innovationer som digitala hologram, synliga med HoloLens. AR-objekten ackompanjeras av fysiska objekt, som demonstrerar Sveriges långa historia av innovationer.

Utställningen har premiär på Design Shanghai den 8 mars och första anhalten är av betydelse, inte minst då Kina ligger i framkant med produkter för konsumenter inom Virtual Reality, och nu med Baidu i spetsen även inom Augmented Reality.

”AReality” visar banbrytande svenska innovationer och industriell design som skapar förutsättningar för att förbättra levnadsförhållandena på vår utsatta planet. Samtidigt framhävs Sverige som ett av världens mest innovativa och digitaliserade länder inom flera olika innovationsområden så som klimat, miljö, hälsa och en ökad digitalisering. Något som också Global Innovation Index visar på, där Sverige årligen rankas högt.

- Idén till att visa svenska innovationer genom att använda formatet Augmented Reality kom ur behovet att synliggöra Sverige, och svensk innovation som en kraft att räkna med - globalt. Både när det gäller att ta till sig nya digitala format och vara i absolut framkant när det kommer till innovationer berättar Malin Parkkali, projektledare för SI Lab på Svenska institutet.

Inte oväntat rör flera av innovationerna morgondagens vattenförbrukning och transporter, som till exempel en ”grön” bil – RISE – där träkomponenter från skogen ersätter metall, till och med i batteriet. I utställningen finns även Xtend Foot som är en fotprotes som är så nära en mänsklig fot man kan komma idag.

- En utmaning i att skapa utställningen har varit att få tillstånd från företagen för att använda deras 3D-modeller som grund för hologrammen. Genom att använda oss av förenklade sprängskisser i 3D kom vi runt problematiken med eventuella plagiat. Med utställningen hoppas vi kunna visa på fördelarna med Augmented Reality som utställningsformat, inte minst när det kommer till att exponera svenska innovationer på en global marknad och samtidigt hålla nere fraktkostnader och koldioxid-utsläpp, fortsätter Malin Parkkali.

Med den svenska snålduschen Orbital Systems minskar vattenförbrukningen upp till 90 procent, jämfört med konventionella duschar. Utställningens mest futuristiska innovation är Cellink, ett biobläck som gör att man kan skriva ut mänsklig hud och broskvävnad i en särskild 3D-printer. Visionen är att kunna återskapa mänskliga organ.

Utställningen är en del av Svenska institutets digitala satsning, SI Lab, där Malin Parkkali, Per Gårdehall och Anna-Maria Bernitz utforskar hur Svenska Institutet i marknadsföringen av Sverige kan dra nytta och använda sig av nya innovativa kommunikationstekniker. Tidigare har man provat formatet Virtual Reality: http://www.swedenmusictour.se/ och just nu pågår Augemented Reality-piloten: AReality.  Välkommen att se in i framtiden. Den är redan här!

Tobias Bard och Stefan Larsson från innovations- och produktionsbyrån Prototyp har skapat utställningen för HoloLens. Urvalet av innovationer är framtaget av Salka Hallström Bornold och Bo Madestrand, Form Content. Utställningsarkitekturen är skapad av Igor Isaksson, MU.

För mer information: www.si.se/areality

Nyckelord

Kontakter

Malin Parkkali, e-post: malin.parkkali@si.se , telefon: 08-458 78 76
Anna-Maria Bernitz, e-post: annamaria.bernitz@si.se, telefon: 08-453 78 26.

Bilder

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum