Åre 2019Åre 2019

Årefödde Rönngren siktar mot ett hållbart VM på hemmaplan

Dela

Mattias Rönngren var inte nöjd med förra säsongen men är klart revanschsugen inför hemma-VM 2019. Han är också en av alpina landslagets meste förespråkare för att leva mer hållbart. – Jag tycker att det är en viktig fråga, säger Mattias Rönngren.

Mattias Rönngren, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Mattias Rönngren, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson

Efter en bra träningssommar på hemmaplan och uppladdning på snö i Nya Zeeland är Mattias Rönngren, född och uppvuxen i Åre, redo inför vintern. Han vill ha revansch från förra säsongen, som dessvärre inte blev som han hoppats, och givetvis få chansen att tävla i alpina VM. Med sig har han erfarenheter från säsongen som gick som kan hjälpa honom med de målen.

– Jag hade en ganska dålig säsong men det är vissa saker jag tar med mig därifrån. Det kanske viktigaste jag försöker ta med mig är att det är viktigt att ha bra självförtroende, säger Rönngren.

Försäsongen har börjat positivt med en tolfte- och en tredjeplacering i storslalom i Australian New Zealand Cup. Det första delmålet är att göra bra ifrån sig i Europacupen vilket i sin tur ger bra förutsättningar att göra resultat i världscupen.

– Jag är mest sugen på att börja tävla igen, det är det roligaste. Jag tycker mest att allt runt omkring själva tävlandet är kul. Det är det här med uppladdning och lite mer nervositet, att man vet att det är på riktigt.

Det är slutet av september och Svenska alpina landslaget är samlat på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Mattias Rönngren har åkt skidor här sedan han var två och är förväntansfull inför att få chansen att tävla i ett alpint VM på hemmaplan.

– På start ska jag absolut stå. Det är ju hemma-VM, det är en gång i karriären. Så det finns inte så mycket att välja på där, säger han med ett leende.

Han, precis som alla andra i hans position, vet att det är hög konkurrens om de eftertraktade startplatserna. Men han vet också att kapaciteten för att göra det finns där. Och att Åre kommer att bjuda på en fantastisk VM-upplevelse för både åkare och publik.

– Vi har inte samma publiktryck historiskt sett som nere i Österrike och de ställena men jag tror det finns mer att erbjuda här än bara att komma och kolla på tävlingen. De kan faktiskt få en upplevelse runtomkring. Det finns ju mycket att göra här men sen hoppas jag det blir mycket folk - det skulle vara kul.

Som ambassadör för Åre 2019s samarbetspartner POW (Protect our Winters) är Åre 2019s vision om ett hållbart alpint VM också en viktig fråga för Mattias Rönngren.

– Jag tycker hållbarhet och klimat är viktigt och intressant. Det är inte så att jag håller på och säger åt folk vad jag tycker de ska göra, det gillar jag inte, men jag försöker lära mig själv. Jag läste en kurs förra året som också hade mat och klimat att göra. Det var intressant.

Han menar att intresset kommer från att allt det han tycker om att göra handlar om att vara utomhus i skog och mark, och så klart på fjället.

– Det mesta jag gillar att göra är ute i naturen. Man kan ju tänka att om allt skulle försvinna skulle ju många av ens intressen också försvinna.

Tillsammans med de andra medlemmarna i Ski Team Sweden Alpine är han involverad i Svenska skidförbundets satsning mot att minska klimatavtrycket i sin verksamhet, något Rönngren tycker är väldigt bra.

– Det är bra för dels släpper vi ut väldigt mycket koldioxid så det är bra att vi försöker göra något åt det. Sen hoppas man att det kan inspirera andra. Det påverkar kanske inte jättemycket om vi ändrar oss men om man kan inspirera andra lag, klubbar, landslag eller länder kanske det kan bli något.

Han tror även att Åre 2019s satsning på hållbarhet och fossilfritt VM kan ge effekt i skidvärlden.

– Man vill ju bräcka andra evenemang. Ni kommer ju vilja kunna skriva att ni varit, förhoppningsvis, det mest klimatsmarta VM någonsin, sen kommer någon annan vilja slå er kanske.

Mattias Rönngren under herrarnas storslalom alpina VM i St. Moritz, Schweiz 2017. Foto: Giovanni Auletta/Agence Zoom.


Fakta Mattias Rönngren

Född och uppvuxen:1993, i Åre
Första skidåket:vid två års ålder
Tävlingsdebut:2003
Skola:Åre skola, Åre skidgymnasium, Mittuniversitetet Östersund
Mattias tips till besökare:gå en topptur i till exempel Storulvån, åk längd i Trillevallen eller Edsåsdalen.
När Mattias inte tävlar gör han helst:fiskar, tränar, cyklar, surfing och är ute i naturen.
Det visste du inte om Mattias:Han har Free skiing i blodet och är aktiv friåkare när han inte tävlar traditionell alpint. Han har deltagit i Scandinavian Big Mountain Championships i Riksgränsen de senaste sju åren. Han är nära vän med Felix Monsén som också är med i svenska alpina landslaget. Han höll tidigare på med fotboll, golf, surfing, skateboard och downhillcykling men i slutändan satsade han på skidåkningen. I början var det farten i störtloppet som lockade men de senaste åren har fokus legat mot storslalom och slalom.
Resultat i urval:
6th place Europacup storslalom
7 top 15 in Europacup
10 Världscupstarter
Svensk mästare i parallellslalom
6 medaljer från svenska mästerskap

Nyckelord

Bilder

Mattias Rönngren, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Mattias Rönngren, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Robert Henriksson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum