Högskolan i Halmstad

Årets alumn med hjärta för arbetslösa i rehabilitering

Dela

Utmärkelsen Årets alumn vid Högskolan i Halmstad tilldelas i år Rebecka Larsson. Hennes innovativa insatser i sitt arbete och fortsatta engagemang i Hälsopedagogiskt program gör henne till en sann ambassadör för Högskolan. Med glöd och entusiasm inspirerar hon studenter att vara nyfikna och våga satsa.

Högskolan i Halmstads vicerektor Anders Nelson och Årets alumn 2020, Rebecka Larsson. Bild: Dan Bergmark
Högskolan i Halmstads vicerektor Anders Nelson och Årets alumn 2020, Rebecka Larsson. Bild: Dan Bergmark

Det är en ödmjuk och överraskad vinnare av titeln Årets alumn som tar emot sitt pris av vicerektor Anders Nelson. 

– När jag fick samtalet hade jag inte en tanke på att det skulle vara jag som skulle bli årets alumn, säger en glad Rebecka Larsson.

– Utmärkelsen Årets alumn är ett sätt för Högskolan att visa hur viktiga våra studenter är också efter att de har tagit sin examen, och visa vilka betydelsefulla insatser de gör i samhället. Rebecka Larsson har i sitt yrkesliv visat stort engagemang för utbildningens utveckling och för de nya studenternas möjlighet att få konkreta erfarenheter från arbetslivet, säger Anders Nelson.

Vägen till examen

Sedan tidig ålder har Rebecka Larsson velat hjälpa människor, en önskan att få vara ett stöd för andra, men kände att hon själv satt fast utan en väg framåt. Då bokade hon en tid hos studie- och karriärvägledarna på Högskolan, som tipsade henne om Hälsopedagogiskt program.

– Jag fastnade för att programmet handlade om hälsa och förändringsarbete på individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå – och utbildningen blev en fullträff!

Enligt Rebecka Larsson är styrkan med Hälsopedagogiskt program att det ger en bred bas att stå på, när man ger sig ut i arbetslivet.

– Det som har hjälpt mig mest är den pedagogiska grunden. Jag fick lära mig att vara lösningsfokuserad. Saker blir inte alltid som du har tänkt dig, då gäller det att tänka om snabbt. Alla kunskaper som jag har fått har hjälpt mig att nå dit där jag är i dag.

Ett meningsfullt arbete

Rebecka Larsson har endast varit alumn i tre år när hon får utmärkelsen Årets alumn, men har redan hunnit göra en värdefull insats på sin arbetsplats. Hon fick jobb under sin sista termin på Högskolan, och bytte arbetsplats till Halmstads kommun året efter. Från hennes jobb på arbetsmarknadsenheten blev hon utlånad för att starta en för-rehabiliterande insats inom Individsamverkansteamet Halmstad/Hylte.

Arbetet inom Individsamverkansteamet fokuserar på stöd för individer som har hamnat utanför arbetsmarknaden och behöver rehabilitering. Teamet hjälper individen i kontakten med myndigheter och strävar efter att skapa hållbara och långsiktiga lösningar utifrån individens behov och förutsättningar.

– Jag trodde inte att jag skulle hamna här. Under studietiden fokuserade jag mycket på psykosocial arbetsmiljö. Det var även det som mitt examensarbete handlade om. Nu hjälper jag i stället dem som inte har någon arbetsmiljö att vara i. Det är individer som lätt glöms bort, så det har varit en väldigt givande uppgift att engagera sig i, säger Rebecka Larsson.

Fortsatt kontakt med Högskolan

Rebecka Larsson har även gjort värdefulla insatser på Högskolan efter examen. Det var inget planerat utan föll sig bara så, och allt började med att hon hade kontakt med sin tidigare lärare.

– Jag kontaktade min lärare för att berätta om mitt jobb och hur det var kopplat till utbildningen. Efter det frågade han om jag ville komma och föreläsa för studenterna på Hälsopedagogiskt program, vilket jag gjorde, berättar hon.

Rebecka Larsson tycker att hon under sina gästföreläsningar har kunnat förmedla vad hon har upplevt i arbetslivet.

– Jag får själv ny inspiration av min koppling till Högskolan och jag känner att jag har mycket att ge studenterna.

En länk mellan utbildning och arbetsliv

Utöver föreläsningarna är Rebecka Larsson också med i programrådet för Hälsopedagogiskt program. 

– Det har gett väldigt mycket att ha kvar kontakten med Högskolan. Jag möter andra tankesätt och håller mig uppdaterad om nya framsteg inom området.

Under våren har Rebecka Larsson även haft två studenter från Högskolan hos sig. De har gjort sina verksamhetsförlagda studier på hennes arbetsplats och medverkat i det projekt som hon driver.

Det är inte bara sina kunskaper om arbetslivet som årets alumn vill dela, hon vill också inspirera en ny generation studenter. Det Rebecka Larsson trycker mest på är att utmana sig själv under utbildningen:

– Det viktigaste som student är att vara nyfiken och att våga. Delta aktivt i grupparbeten, och var inte rädd för främmande grupper och sammanhang. I arbetslivet arbetar du ständigt med nya människor.

Att fortsätta utmana sig själv efter utbildningen är det råd som hon vill ge till de studenter som nu tar examen.

– Tappa inte glöden, fortsätt att vara lösningsorienterad. Våga göra det som du egentligen inte vågar, och tro på dig själv. Du lär dig mycket av det.

Ur motiveringen

Rebecka Larsson får utmärkelsen Årets alumn 2020 vid Högskolan i Halmstad för sin förmåga att skapa goda relationer med både dåtiden och framtiden.

Rebecka Larsson är en sann ambassadör för sin utbildning Hälsopedagogiskt program på Högskolan i Halmstad. Hon har inte klippt banden med Högskolan efter avslutade studier. I stället har hon behållit kontakten för att utveckla utbildningen och skapa bra upplevelser för kommande studenter. Hon är med i programrådet för Hälsopedagogiskt program och bidrar med kunskap för att Högskolan ska fortsätta att utvecklas.

Nyckelord

Kontakter

Rebecka LarssonÅrets alumn 2020, Högskolan i Halmstad

076-709 48 61

Bilder

Högskolan i Halmstads vicerektor Anders Nelson och Årets alumn 2020, Rebecka Larsson. Bild: Dan Bergmark
Högskolan i Halmstads vicerektor Anders Nelson och Årets alumn 2020, Rebecka Larsson. Bild: Dan Bergmark
Ladda ned bild
Rebecka Larsson tog examen från Hälsopedagogiskt program vid Högskolan för tre år sedan. Nu är hon Årets alumn. Bild: Dan Bergmark
Rebecka Larsson tog examen från Hälsopedagogiskt program vid Högskolan för tre år sedan. Nu är hon Årets alumn. Bild: Dan Bergmark
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

1 000 nya studentbostäder behövs de närmaste åren30.9.2020 08:39:43 CESTPressmeddelande

En studie av bostadssituationen som Högskolan i Halmstad har låtit konsultfirman Sweco göra visar att bristen på studentbostäder har ökat stadigt sedan 2013, och kommer att fortsätta att öka om inget görs åt situationen. Minst 1 000 nya studentbostäder behövs för att möta den brist som finns och som kan fortsätta att öka när Högskolan får fler studenter. Högskolestyrelsen tog del av förstudien vid sitt septembermöte och slog fast att tillgången på studentbostäder är en ödesfråga för Högskolan.

Presstips: Högskolan i Halmstad bjuder in till digitalt Sommaröppet15.7.2020 09:21:00 CESTPressmeddelande

Sommaröppet är en tradition vid Högskolan i Halmstad som i år måste göras på ett helt nytt sätt på grund av pandemin. I normala fall bjuds blivande studenter in för att ta del av campus och för att träffa lärare, studentkår, studenthälsan och andra viktiga funktioner vid lärosätet. I år anordnar Högskolan istället en digital mässa där de som blivit antagna till höstens utbildningar kan få svar på sina frågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum