Motormännen

Årets bästa vinterdäck

Dela

I morgon kommer det nya numret av tidningen Motor. 18 vinterdäck är med i årets test, varav hälften är dubbade.

– Att ta del av testresultat är särskilt viktigt när det gäller vinterdäck, eftersom EU:s däckinformationsdekal inte tar tillräcklig hänsyn till våra nordiska förhållanden, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännens riksförbund.

Testförfarandet omfattar allt från broms- och vägegenskaper, älgtest och rullmotstånd, till komfort och vattenplaning. Däcken testas på snö, is, vått och torrt underlag för att hitta de däck som kan prestera på alla underlag.

I årets test vann det dubbade vinterdäcket Continental IceContact 2, det enda däcket som fick maxpoäng på is och snö när det gäller broms- och vägegenskaper.

– Ironiskt nog är det sämsta däcket i testet även det dyraste. Ett högt pris är alltså inte detsamma som ett bra däck. Men snåla inte, bra däck kostar pengar, säger Carl-Erik Stjernvall.

Ta del av hela testet i tidningen Motor nr 7.

FAKTA

Mellan 1 december och 31 mars måste bilen ha vinterdäck om vinterväglag råder.

Dubbade vinterdäck får användas från den 1 oktober fram till den 15 april. Dubbfria vinterdäck får, men bör inte, användas året runt.

Mer fakta om vinterdäck
https://www.motormannen.se/aega-bil/skoetsel-av-bilen/daeck/vinterdaeck/

Så byter du däck:

https://www.motormannen.se/aega-bil/skoetsel-av-bilen/daeck/att-byta-daeck/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är en konsumentorganisation som tillvaratar bilisters intressen. Vi arbetar med trafiksäkerhet, miljö och bilägande. Våra medlemmar har tillgång till fri rådgivning, förmånliga rabatter och tjänster.

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Oklar framtid för E85 med bonus-malus26.7.2018 06:17Pressmeddelande

För att klara 2030-visionen och minska utsläppen krävs en rad åtgärder. De nya bonus-malus-skatterna har utformats för att styra till mer medvetna val. – Tyvärr är de bonusberättigade laddbara bilarna för dyra för många bilköpare. Alternativen för den som vill välja bort fossil bensin eller diesel blir då biogasbilar eller etanolbilar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum