Stiftelsen Skansen

Årets berguvar släppta i Stockholms skärgård

Dela

I februari kläcktes tre berguvsägg på Skansen. Det var två hanar och en hona. Nu i september var de stora nog att klara sig i naturen och släpptes idag på olika platser i Stockholms skärgård.

Berguv.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv. Foto: Linda Törngren 2016.

Skansen har släppt ut berguvsungar i Stockholms skärgård varje år sedan 80-talet. Det går till så att de ringmärks, vägs och mäts av ringmärkaren Alar Broberg som är ansvarig för arbetet med berguv inom Skärgårdsstiftelsens projekt Levande Skärgårdsnatur.

Med på dagens släpp var också Skansens Linda Törngren, berguvarnas skötare Janine Wolinder och Gunnar Hjertstrand från Skärgårdsstiftelsen.

Ungarna släpps ut på olika lämpliga platser där berguv har häckat tidigare. Man tar hänsyn till mattillgång och närhet till andra uvar. Berguv är revirhävdande och trivs inte för nära varandra.

I Stockholms skärgård finns endast 10 aktiva berguvsrevir och de lyckas inte varje år med sin häckning. Därför är det viktigt att fortsätta stötta populationen i vår skärgård.

Bilder

Berguv.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild
Alar Broberg ringmärker en berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Alar Broberg ringmärker en berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild
Berguv spanar.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv spanar. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen som är Sveriges mest besökta museum och stockholmarnas favoritmuseum enligt en undersökning från januari 2017.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården22.2.2018 10:28Pressmeddelande

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum