Stiftelsen Skansen

Årets berguvar släppta i Stockholms skärgård

Dela

I februari kläcktes tre berguvsägg på Skansen. Det var två hanar och en hona. Nu i september var de stora nog att klara sig i naturen och släpptes idag på olika platser i Stockholms skärgård.

Berguv.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv. Foto: Linda Törngren 2016.

Skansen har släppt ut berguvsungar i Stockholms skärgård varje år sedan 80-talet. Det går till så att de ringmärks, vägs och mäts av ringmärkaren Alar Broberg som är ansvarig för arbetet med berguv inom Skärgårdsstiftelsens projekt Levande Skärgårdsnatur.

Med på dagens släpp var också Skansens Linda Törngren, berguvarnas skötare Janine Wolinder och Gunnar Hjertstrand från Skärgårdsstiftelsen.

Ungarna släpps ut på olika lämpliga platser där berguv har häckat tidigare. Man tar hänsyn till mattillgång och närhet till andra uvar. Berguv är revirhävdande och trivs inte för nära varandra.

I Stockholms skärgård finns endast 10 aktiva berguvsrevir och de lyckas inte varje år med sin häckning. Därför är det viktigt att fortsätta stötta populationen i vår skärgård.

Bilder

Berguv.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild
Alar Broberg ringmärker en berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Alar Broberg ringmärker en berguv. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild
Berguv spanar.  Foto: Linda Törngren 2016.
Berguv spanar. Foto: Linda Törngren 2016.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen som är Sveriges mest besökta museum och stockholmarnas favoritmuseum enligt en undersökning från januari 2017.

Följ Stiftelsen Skansen

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Pressinbjudan: Skandinaviens främsta besöksmål - med fler besökare än kinesiska muren. Var är vi?19.10.2017 15:14Pressmeddelande

45 aktörer på Djurgården har under ett år arbetat för att tillsammans stärka Skandinaviens främsta besöksmål. Det har resulterat i ett koncept som presenteras den 27 oktober av bland andra Björn Ulvaeus, som investerat själ, hjärta och resurser på Djurgården och Stockholm. Möt honom och andra aktörer från Djurgårdens restauranger, museer, nöjen mm.

Skansen samarbetar med Svenska Barnmorskeförbundet3.10.2017 11:16Pressmeddelande

På Skansen gestaltas hur livet var förr, och en viktig del i livet var starten - födseln. För att kunna ge en bild av hur en viktig yrkeskår fungerade under åren 1920 - 1930 har Skansen inlett ett samarbete med Svenska Barnmorskeförbundet. Med hjälp av volontärer som alla arbetat som barnmorskor kommer gästerna på Skansen att få möta Hilda Andersson, legitimerad barnmorska på väg till nästa förlossning någon gång på 1930-talet.

Höstmarknad som kring år 190014.9.2017 07:00Pressmeddelande

Nu är det dags för den årliga höstmarknaden på Skansen. Sommarängen vid Skånegården fylls av försäljarnas stånd med sylter och marmelader, hantverk och blommor, färg och verktyg, godis och korvar... Drängar prövar sin styrka, porslinet ryker, barnen hoppar i höet, länsman jagar tvivelaktiga figurer och kroppkakorna ryker från de stora grytorna. Allt är som upplagt den 23-24 september för en riktig höstmarknad som vid förra sekelskiftet med andra ord.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum