Region Norrbotten

Årets bokning av vaccination mot influensa startar

Dela

Nu går det att boka tid för årets vaccination mot influensa. Vaccinet är gratis för personer i riskgrupp och alla som 65 år eller äldre. De har också förtur till vaccinet.

– Vi kommer att vaccinera de mest utsatta under de första veckorna, eftersom de har störst risk att bli svårt sjuka. I vecka 49 öppnar vi bokningen för allmänheten, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Vaccinet börjar att ges 8 november. Förra året vaccinerade sig 65 procent av alla norrbottningar som är 65 år eller äldre. Intresset för att vaccinera sig har ökat i och med coronapandemin.

– Det finns anledning att ta årets säsongsinfluensa på ganska stort allvar då årets epidemi på södra halvklotet har varit rätt besvärlig, till exempel i Australien, säger Anders Nystedt.

Nytt för i år är att gravida rekommenderas att vaccinera sig från graviditetsvecka 12. Tidigare gällde vecka 16.

Vaccination bokas på 1177.se eller genom att ringa 010-452 63 03. Det finns möjlighet att vaccinera sig mot influensa och covid-19 samtidigt. Vaccinationen kommer till stor del ske på vaccinationsmottagningarna, men kan även ges vid andra vårdbesök.

Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa

 • Personer 65 år och äldre.
 • Gravida efter graviditetsvecka 12
 • Medicinska riskgrupper det vill säga vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus typ 1 och 2
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
 • Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
 • Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa

Att vara i riskgrupp innebär att det finns medicinska orsaker som kan göra att man drabbas extra svårt av influensan.  Att blir sjuk kan öka risken för att drabbas av komplikationer som blodförgiftning, lunginflammation och hjärt-kärlhändelser. Den underliggande grundsjukdomen kan också försämras av influensan.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum