Svenska Ishockeyförbundet

Årets coach, forward och Rinkens riddare utsedda för säsongen 2020/2021

Dela

Under veckan har ärofyllda priser delats ut efter SM-slutspelet och Hockeyallsvenska finalen.

Fredrik Andersson, Timrå IK vald till Årets Coach 2020/2021

Detta sedan han för andra gången på tre år fört Timrå IK till SHL från Hockeyallsvenskan.

Priset Årets Coach har delats ut sean säsongen 1991/1992 och Tommy Sandlin tog hem det hela de två första åren. Håkan Åhlund, Oskarshamn fick priset senast 2019, sedan han gjort samma prestation med Oskarshamn som Fredrik Andersson med Timrå IK nu.

Under en lång och framgångsrik karriär som målvakt var Fredrik Andersson, 53 med om att vinna SM- och VM-silver och dessutom vara tredje målvakt i Canada Cup 1991. Hans karriär var utstakad ända sdan han utsågs till bäste målvakt i TV-pucken.

Hans ledarkarriär har också varit mycket framgångsrik. Under Harald Lückners tid i MODO Hockey var Fredrik Andersson assisterande coach och de vann SM-guld tillsammans 2007. Fredrik var även GM två säsonger i föreningen och vidare Europascout för Buffalo Sabres under fyra säsonger.

Timrå IK:s sportchef Kent Norberg har alltid trott på Fredrik Andersson som coach.

- Ända från allra första början han tog över som coach i Timrå har han bevisat vilken duktig coach han är med ett modernt ledarskap, säger Kent Norberg.

Det var i mycket hård konkurrens som Fredrik Andersson valdes till Årets Coach i svensk ishockey.

Så här lyder motiveringen till valet:

'"Fredrik Anderssons engagemang för ishockeyn smittar av sig på alla och han är i alla lägen villig anamma nya idéer. Han har också en förmåga att läsa spelet och vara taktisk som coach."

Se vilka som vunnit priset tidigare i "Hockeyboken"

_________________________________________________________________________

 

Pontus Holmberg, Växjö Lakers utsedd till Årets Forward säsongen 2020/2021

Han valdes också av Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna till Årets Forward i svensk ishockey. Ett pris som sattes upp efter säsongen 2012/2013. Jimmie Ericson, Skellefteå fick priset första året och senast det delaes ut var det Joel Lundqvist, Frölunda som förärades.

Pontus lyckades egentligen med allt.

Han var en av de mest bidragande orsakerna till Växjö Lakers tredje SM-guld. I slutspelet gjorde han flest mål och vann också den totalata poängligan. Han fick också Stefan liv Memorial, som den mest värdefulle spelaren i slutspelet. 

Pontus Holmbergs karriär började i Västerås IK och han kom till Växjö inför säsongen 2017/18. Då blev det också som junior debut i SHL med två matcher. Därefter har han knappt missat en tävlingsmatch på tre säsonger.

Sommaren 2018 draftades Pontus Holmberg i den sjätte rundan som den 156:e spelaren av Toronto Maple Leafs.

Motiveringen till priset Årets Forward:

"Skyttekung och poängkung i slutspelet och en av de mest bidragande orsakerna till Växjö Lakers tredje SM-guld. Han visade i de viktigaste matcherna upp ett stort register."

Se vilka som vunnit priset tidigare i "Hockeyboken"

_________________________________________________________________________

 

Oscar Möller, Skellefteå AIK Rinkens Riddare 2020/2021

Oscar Möller, 32 började sin ishockeykarriär i Spånga IS och har sedan hunnit med det mesta. Nyss har han avslutat sin åttonde säsong i Skellefteå AIK, sin tredje som lagkapten och av Kamratföreningen Ishockeyjournalisterna utsetts till Rinkens Riddare. Detta för andra gången under sin karriär.

Priset Rinkens Riddare 'är ett av de allra äldsta i ishockeyns historia. 1982-83 fick Gävle GIK:s Hans Öberg det första.

Sedan säsongen 1997/98 har Ishockeyjournalisterna delat ut det här priset, som går till en framstående spelare, som dessutom fungerat som en gentleman på och utanför isen.

Under säsongen 2020/21 ådrog sig Oscar Möller 35 utvisningsminuter på de 52 grundseriematcher han spelade. Efter ungdomsåren i Spånga blev det Djurgårdens IF i Elitserien i tre säsonger innan flytten till Nordamerika, där det förutom spel i WHL och AHL blev två säsonger i Los Angeles Kings.

Efter de här åren blev det fr o m 2011/12 Skellefteå AIK för Oscar Möller. Han har även hunnit med två säsonger i KHL och AK Bars Kazan .

Oscar Möller har visat sig vara en mycket jämn och slitstark spelare, som trots uppoffrande spel klarat sig bra från skador. Han harr legat kring 30-35 utiisningsminuet per säsonjg, vilket är en bra siffra för en spelare med en så pass tuff spelstil.

Med sin irrationella spelstil och högerfattning på klubban är han svår för motståndarförsvaren att få grepp på. Oscar Möllers skott är lite av en mardröm för målvakterna, ofta sitter pucken uppe i ett av målburens kryss.

Säsongen 2013/14 är en av Oscar Möllers allra bästa, första SM-guldet och VM-brons för Tre Kronor. I slutspelet var han närmast makalös med flest mål, flest assists och följaktligen flest poäng. Här gjorde han också flest mål i power play och fick Rinkens Riddare för första gången.

Notiveringen till priset Rinkens Riddare:

"En tuff, irrationell forward, som inte räds något. Dessutom en ytterst laglojal spelare, som definitivt har ett fint uppträdande på och utanför isen och väl förtjänar att kallas en Rinkens Riddare."

Se vilka som vunnit priset tidigare i "Hockeyboken"

 

Nyckelord

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyns förbudsmöte avslutat: Anders Larsson omvald som ordförande och nya ekonomiska licenskrav införs11.6.2021 12:25:37 CEST | Pressmeddelande

Idag fredag den 11 juni genomfördes Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte digitalt. Anders Larsson omvaldes till ordförande och förbundsmötet beslutade att införa nya ekonomiska licenskrav för spel i SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. I övrigt beslutades att införa nationella principer för optimerad spelarutveckling i hela landet. Förbundet redovisade också ett ekonomiskt resultat i balans över den senaste tvåårsperioden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum