Uppsala kommun

Årets elitidrottsstipendiater är: Alva Svennbeck, John Haglöw och Oscar Tarantino

Dela

Alva Svennbeck, rytmisk gymnastik, John Haglöw, judo, och Oscar Tarantino, rullstolstennis, får årets elitidrottsstipendium på 40 000 kronor vardera från Uppsala kommun. Alla tre tillhör eliten inom sina idrotter och är aktiva inom sina klubbars ungdomsverksamhet

Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.
Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.

– Stipendiaterna är unga ambitiösa Uppsalabor och som, om de får förutsättningar att fortsätta utvecklas, kommer att tillhöra den internationella eliten inom sina idrotter. För oss är det viktigt att lyfta fram dem som förebilder för våra ungdomar och få bidra till att deras elitidrottssatsning kan bli möjlig, säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

Stipendiet delas ut årligen av idrott- och fritidsnämnden till tre personer, en man, en kvinna och en parasportare som får 40 000 kronor var. Kriterierna är att personerna ska vara framstående inom sin idrott, engagerade i sina klubbars barn- och ungdomsverksamhet och en förebild för barn och unga.

Motiveringarna lyder:

Alva är svensk mästarinna i rytmisk gymnastik och landslagsgymnast som har tävlat både på NM, EM och VM och har en rad medaljer från olika tävlingar nationellt och internationellt. Alva lägger ner oerhört många timmar på träningsgolvet på Fyrishov och vill bli bäst i världen.

När Alva i framtiden nått sina mål ser hon sig själv stå som tränare.

***

John har höga idrottsliga mål och bygger sitt liv kring sin elitsatsning. Han har sedan en tid tillbaka erfarenheter av att träna på National Judo Olympic center i England och har rest världen runt på olika tävlingar. John har höga ambitioner och strävar efter att få delta vid OS 2028.

I sin förening tränar John barn och unga, och uppmuntrar dem att prova fler idrotter. Han agerar utifrån föreningens värdegrund och inte minst utifrån Riksidrottsförbundets satsning om att vaccinera klubben mot doping.

***

Oscar gör en målmedveten satsning mot att inom fem år bli rankad topp tio i världen inom rullstolstennis. Oscar kombinerar sin idrott med gymnasiestudier på Celsiusskolan i Uppsala. Trots sin unga ålder och att han inte har tränat rullstolstennis så länge, spelar han både på junior- och seniornivå – nationellt och internationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.
Oscar Tarantino, rollstolstennis, är en av mottagarna av årets Elitidrottsstipendium.
Ladda ned bild
John Haglöw, judo.
John Haglöw, judo.
Ladda ned bild
Alva Svennbeck, rytmisk gymnastik.
Alva Svennbeck, rytmisk gymnastik.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

Ungdomar kan sommarjobba som samhällsutvecklare nästa år20.12.2021 09:15:00 CET | Pressmeddelande

Uppsala kommun har tecknat avtal med två leverantörer av sommarjobbsplatser för ungdomar 14-20 år. Det berör tre olika typer av sommarjobb. Nytt för sommaren 2022 är möjligheten att sommarjobba som samhällsutvecklare där ungdomarna med sitt perspektiv utvecklar idéer för att hjälpa kommunen framåt. Ungdomar med särskilda behov kommer kunna få extra stöd inför och under sitt sommarjobb och, som tidigare år, kommer det finnas möjlighet att starta och driva eget företag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum