Skara stift

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift

Dela

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

Foto: Jesper Wahlström/IKON
Foto: Jesper Wahlström/IKON

I Skara stift samlades det in 5,6 miljoner vilket är en ökning med 101 % jämfört med 2021 års insamling, då det samlades in 2,8 miljoner. Sett till insamlat resultat utslaget per invånare ligger Skara stift näst högst i landet med 9,60 kr per invånare. Den stora skillnaden förklaras med den ökade generositeten som visats med anledning av kriget i Ukraina och det oroliga världsläget.

-Tillsammans får vi glädjas och känna stolthet över ett fantastiskt fint resultat för fasteaktionen. Allt engagemang ute i församlingarna och den stora viljan att bidra kommer att göra skillnad för så många. Det ger resurser och kraft till insatser som ger hopp och gör livet bättre för våra medmänniskor i utsatthet. Största tack alla!, säger Birgit Kullingsjö, ordförande i internationella rådet i Skara stift. 

Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och för att främja en hållbar fred.

I samband med fasteaktionen auktionerade biskop Åke Bonnier och Kristina Gustafsson Bonnier ut en afternoon tea i biskopsgården. Auktionerna inbringade totalt 6 484 kr till fasteaktionen. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Jesper Wahlström/IKON
Foto: Jesper Wahlström/IKON
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum