Svenska kyrkan

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord

Dela
Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred.
Foto: Jesper Wahlström/Ikon
Foto: Jesper Wahlström/Ikon

Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner och företag och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

– Tillsammans har vi uppnått ett helt fantastiskt resultat för Act Svenska kyrkans fasteaktion. På grund av det allvarliga världsläget, med ökade humanitära katastrofer och minskade biståndsmedel, är det ovärderligt, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Resultatet för Fasteaktionen visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom människors engagemang och församlingsaktiviteter runt om i landet.

– Det gör det möjligt för oss att kunna fortsätta stödja lokala kyrkor och samarbetsorganisationer som hjälper människor i svår utsatthet, säger Erik Lysén.

Om Fasteaktionen

Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel. 45 miljoner människor är i akut hungersnöd. Fler än 82 miljoner människor är på flykt. Naturkatastrofer, väpnade konflikter och förtryck tvingar dagligen medmänniskor att fly eller på annat sätt söka efter trygghet. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och för att främja en hållbar fred.

Act Svenska kyrkans årliga insamlingskampanj under den kristna fastan, Fasteaktionen, pågår mellan fastlagssöndagen (27 februari 2022) och palmsöndagen (10 april 2022).

Med hjälp av kyrkor och lokala aktörer över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan för en värld utan hunger, fattigdom och förtryck.

Mer information om årets fasteaktion

Insamlingsresultatet per stift jämfört med förra året

Kontakter

Bilder

Foto: Jesper Wahlström/Ikon
Foto: Jesper Wahlström/Ikon
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum