Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

Årets första stopp av Swedish Wake Park Tour 2022 i Halmstad Wakepark bjöd på ett skönt flow!

Dela

Under den gångna helgen stod Halmstad wakeboardklubb tillsammans med SVWF för årets första stopp i Swedish Wake Park Tour. Det skulle visa sig bli en tävling med bra flow både på land och i vattnet.

Redan kl 8:00 hade man åkarmöte för att få ihop dagen och 8:30 var det dags för första start, kval för  Jr Ladies. De klasser som kördes under dagen var +35 Men, Open Men, Open Ladies, Jr Men, Jr Ladies, Girls, Boys, Seated Mix, MiniMix, Intermediate Men +19 och Amateur Mix.

I Open Ladies blev det omkastat resultat från kval till final. Nya trick och högre höjder från samtliga åkare präglade denna klass där Nike Bölja Strandlund till slut tog platsen högst upp på pallen.

Det är roligt att se den starka utvecklingen som just nu sker på tjejsidan, både i Jr- och Open- Ladies.

Slaget om Open Men kom i huvudsak att handla om två åkare, båda hemmahörande i Halmstad Wakeboardklubb. William Klang visade var skåpet ska stå och tog hem guldet med Albin Bergenek som två. Sedan var det jämt. Till slut var det Mattias Blomgren som tog bronspengen. Vår super-speaker Axel Modin knep en hedrande 5:e plats.

Det var många nya åkare i startfälten för både Jr- och Open Men, även några nygamla i de högre klasserna, och det var hög klass på åkningen. Även här ser vi ett högt utvecklingstempo i Jr-klassen.

Alexander Helander förgyllde tillvaron genom att visa hur man faktiskt kan hantera en sit-wake i Seated Mix.

I klassen MiniMix, alltså klassen för åkare upp till 12 år, hade vi 6 imponerande åkare. Dessa fick i stället för poäng ett utlåtande av två tjejer från Open-klassen, Matilda Söderberg och Nike Bölja Strandlund som i skrift, vid prisutdelningen, levererade några bra saker från varje åk och något att jobba vidare på.

Att det var flow på vattnet förstår ni men att det var även ett underbart flow i organisationen är värt att nämna. Med 53 anmälda åkare är det svårt att få ihop kval och finaler på en dag och hålla ett tidsschema. Genom ett nytt bedömningssystem där man delar upp domarna på olika features och sätter viktning på samtliga features har bedömningstiden väsentligt reducerats. Cred till Nicolai P som införde denna förändring redan till SM-veckan i Linköping. Till detta kommer en otrolig insats från alla ideellt engagerade klubbmedlemmar, tävlingsledning, speaker, sekretariat och åkare. Man skapade ett enkelriktat flöde på bryggan och i god tid samlade man in åkare till nästkommande heat. En skadad åkare och en obstacle på glid var inte med i beräkningen men genom detta flow, både i domarledet, i den fysiska logistiken och tillmötesgående åkare, lyckades man hålla schemat så när som på en halvtimme.

Se samtliga resultat på LiveHeats: https://liveheats.com/events/26744/spectate

I egenskap av SVWF’s representant på plats tillika ansvarig för sekretariatet vill jag tacka Halmstad Wakeboardklubb med alla sköna engagerade människor och hela tävlingsledningen för en mycket bra genomförd tävlingshelg. Speciellt tack till Huvuddomare Magnus Dahlström som tillsammans med William Klang roddade ihop domarpanelerna för de olika klasserna. Tack till samtliga domare. Tack till medhjälparna i sekretariatet Patricia Eliasson och Karin Svenbrant. Tack till Kristina och Mats Örjes som tänker på allt och håller ihop alla bitarna, skapar en skön atmosfär och bjöd på en underbar wakeboardhelg som avslutades med Wake Community Day på söndagen.

Actionbilder av Daniel ”fotodanne” Söderberg och Pallplatsbilder av Matilda Söderberg

Sven-Olof Söderberg
Wakekommittén

(Publicerat av Michael Kjellander, SVWF Sportchef)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10B
302 31 Halmstad

https://www.vattenskidor.org/

Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj, 1962 i KAK:s lokaler i Stockholm. Antalet medlemsklubbar var den 31 december, 1962 åtta till antalet. Inofficiellt SM arrangerades för första gången i Fengersfors 12–15 juli 1962. Första officiella SM arrangerades 1965 och tävlingslicens infördes 1967. År 2000 fanns det totalt 721 licensierade åkare.

I mars 2010 beslutade förbundsmötet att byta namn på förbundet. SVF blev SVWF (Svenska Vattenskid- & Wakeboard Förbundet). SVWF bestod 2014 av cirka 5000 medlemmar fördelat i 65 klubbar och 5 distrikt. SVWF är verksamt och har framgångsrika landslag inklusive PARA-landslag som tävlar internationellt inom flera av de olika disciplinerna som utgör SVWF. Dessa är, vattenskidor, wakeboard, barfota, show-ski.

SVWF styrelse består av totalt 7 medlemmar, inklusive Ordföranden. Under styrelsen finns de olika kommittéerna (Vattenskidkommittén, Tekniska kommittén vattenskidor, Barfotakommittén och Wakeboardkommittén). Michael Kjellander är anställd som sportchef och Alice Anderson som stf. Generalsekreterare och Förbundsutvecklare.

SVWF tillhandahåller olika utbildningar såsom exempelvis domarutbildningar, båtförarkurser och tränarutbildningar. Årligen arrangeras Svenska Mästerskap inom våra olika discipliner och klasser. SVWF har en stark förankring i det Europiska Vattenskid- & Wakeboardförbundet och har en stab av domare med exceptionell hög kompetens och med internationell behörighet att döma både EM & VM. SVWF arrangerar även internationella mästerskap och har arrangerat flera olika Europamästerskap samt VM i vattenskidor 1983. SVWF har genom åren haft många stora internationella framgångar genom bland andra syskontrion Michael, Helena och Richard Kjellander, Lars Björk och Anita Carlman. Sveriges främsta utövare idag heter Jakob Bogne från Nyköping, Felix Blomqvist från Nora, Tim Törnquist från Strömsnäsbruk och Caroline Djupsjö från Stockholm.

Följ Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum