Transportstyrelsen

Årets första tio månader: 178 personer har mist livet i vägtrafiken

Dela

178 personer omkom i vägtrafiken under januari till oktober 2022. Det är fem fler jämfört med motsvarande period 2021. Det visar den preliminära statistiken som sammanställts av Transportstyrelsen fram till den 14:e november 2022.

Av de omkomna i vägtrafiken under perioden januari till oktober 2022 var:

  • 8 barn i åldern 0–15 år
  • 57 personer var 65 år eller äldre
  • 93 av de omkomna var skyddade (81 i personbil, 5 i lastbil, 2 i buss och 4 i A-traktor och en i övrigt fordon)
  • 85 var oskyddade (30 motorcyklister, 15 cyklister, 4 el-sparkcyklister, 19 fotgängare, 11 mopedister och 6 övriga).

Av bilisterna omkom 31 i mötesolyckor och 28 i singelolyckor. Av motorcyklisterna omkom 15 i singelolyckor. Med bilist menas här de som åker personbil, lastbil eller buss.

Under de första tio månaderna under femårsperioden 2017–2021 omkom i genomsnitt 201 personer, vilket innebär att antalet omkomna under januari–oktober 2022 är 13 procent lägre jämfört med snittet den tidigare femårsperioden.

Gör dig i synlig i mörkret – använd reflex

– Den här tiden på året är det extra viktigt att synas i trafiken när du går eller cyklar. Bilister behöver vara extra uppmärksam på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken för att undvika olyckor, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.
– Den här perioden ökar också risken för lövhalka för cyklister och fotgängare. Fuktiga höstlöv kan bli hala som såpa, så det är viktigt att anpassa hastigheten efter underlaget när du är ute och cyklar eller går, säger Khabat Amin.

Under den senaste tolvmånadersperioden (november 2021–oktober 2022) omkom 215 personer i vägtrafiken. Perioden därförinnan (november 2020–oktober 2021) omkom 212 personer. Jämför man den här tolvmånadersperioden fem år tillbaka har antalet omkomna minskat med 11 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum