Naturvetarna

Årets geolog prisad av kollegorna

Dela

Emma Rehnström tar oss med på en svindlande resa i tid och rum. Vulkaner, jordbävningar och dinosaurier är dragplåstren på hennes guidningar, som nu också lockar digitala besökare.

Årets geolog är på väg till Bromölla när Naturvetarna ringer och gratulerar. Hon ska leda en digital guidning för medlemmarna i Geoforum Skåne.

–      Coronapandemin innebär inte bara nackdelar. Nu har jag chans att nå en större publik, som annars hade haft svårt att ta sig dit, säger Emma Rehnström.

Hon har inte helt hämtat sig från den fina överraskningen att bli vald till Årets geolog.

–      Jag blev rörd över beskedet, det är en stor ära att få den utmärkelsen av sina kollegor. Det hade jag inte vågat hoppas på i min vildaste fantasi.

Prissumman på 25 000 kronor får hon för sin förmåga att göra geologin populär för en bredare krets. Hon håller föredrag, guidar och gör utställningar. Ett av hennes projekt är att skapa en geopark i Skåne inom ramen för UNESCO:s geoparker.

–      Sådana finns i hela världen, men inte i Sverige. Det skulle öka intresset för geologi och dessutom få ut fler i naturen.

Några dragplåster bär spår av vulkaner och jordbävningar, liksom dinosaurier i fossilen. Skåneleden går rätt igenom, där geoparken kan bli ett besöksmål för vandrare och cyklister, säger Emma entusiastiskt.

Grusåsarna har inte så många år på nacken med geologiska mått mätt och bildades för cirka 50 miljoner år sedan.

Hon står på flera ben i sitt företag, som fältbesiktningar och prospektering.

–      Jag gör mikroskopiska analyser av bergarter som ska bli ballast. Det är grus och kross som utgör grunden för våra vägar och annan infrastruktur.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum