If Skadeförsäkring

Årets julklapp: en foliehatt till bilnyckeln

Dela

Snart är det jul igen! Vad sägs om att ge bort lite trygghet i år? Det finns en teknisk lösning på ett av de vanligaste tillvägagångssätten för att stjäla moderna bilar.

En signalskyddande bilnyckelförvaring är årets skadeförebyggande julklapp.
En signalskyddande bilnyckelförvaring är årets skadeförebyggande julklapp.

Handen på hjärtat, var förvarar du bilnyckeln? Hallen är ingen dålig plats, men har du tänkt på att skydda nyckelns signal mot relästöld, där tjuven står utanför ytterdörren och kopierar nyckelns signal? En signalskyddande bilnyckelförvaring är årets skadeförebyggande julklapp.

– Nackdelen är kanske att den du ger presenten till inte kommer märka att den fungerar. Det är kanske lite otacksamt att ge bort något som inte märks – en avvärjd bilstöld. Men det viktigaste är förstås att göra skillnad på riktigt. Att slippa få bilen stulen är en värdefull och omtänksam present, säger Ifs motorexpert Johan Granholm.

Det vanligaste sättet att stjäla en bil i dag är med bilens egen nyckel. Inte sällan sker det när nyckeln ligger kvar i hallen. Många nya bilar är utrustade med så kallade ”keyless-system” som låser upp bilen när man kommer i närheten av den. Signalen från sådana nycklar är dock möjlig att kapa. Genom en så kallad ”reläattack” kan en gärningsperson stå utanför ytterdörren och fånga upp nyckelns signal och överföra den till en reläsändare eller förstärkare, som används för att låsa upp bilen.

Det finns en lösning på problemet. Den signalskyddande Klong Gömma avskärmar signalen från bilnyckeln och gör den omöjlig att kopiera. Den signalskyddande funktionen har testats och verifierats av If i samarbete med Polisen. Det finns också nyckelpåsar med motsvarande signalavskärmande funktion. Mer information om Klong Gömma finns i Ifs Säkerhetsbutik.

If publicerar en årlig rapport om bil- och bildelsstölder. Där kan man läsa mer om bilbrottens utveckling, trender och gärningspersonernas tillvägagångssätt. Hela rapporten kan man läsa här: https://www.if.se/om-if/if-i-samhallet/vardagstrygghet/bilstolder

If utser Årets julklapp

If har utsett Årets julklapp sedan 2020. Förra året var det rattkryckan som utsågs, även det en produkt för att undvika bilstölder, och även den en produkt som fortfarande är aktuell.

I takt med att bilarnas låssystem moderniserats har brottslingar tillgripit mer tekniska lösningar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen. Reläattacker är ett tillvägagångssätt som försäkringsbolaget If sett öka sedan 2018. En rattkrycka kompletterar bilens stöldskyddssystem. Rattkryckan är en analog lösning på ett digitalt problem.

Ifs råd för att undvika bilstölder:

  • Förvara bilnyckeln i en signalskyddande Klong Gömma eller nyckelpåse som gör att signalen inte kan kapas. Tänk på att en vanlig plåtburk kan ha motsatt effekt och göra så att signalen från nyckeln förstärks och blir enklare att kapa.
  • Kontrollera att bilen har låsts ordentligt när du lämnar den.
  • Om du har garage, parkera där nattetid, alternativt bakom stängd grind på uppfarten. Om du parkerar på gatan, stå så öppet och upplyst som möjligt.
  • Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.
  • Montera billarm.
  • Använd rattkrycka, vilket försvårar stöld av ratt och airbag.
  • Märk bildelarna med spårbar DNA-märkning, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.
  • Montera hjullås om du har dyra fälgar.
  • Lämna inte väskor och värdesaker synligt i bilen.
  • Ta initiativ till grannsamverkan där du bor.

För fler julklapptips, se produkter i Ifs Säkerhetsbutik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En signalskyddande bilnyckelförvaring är årets skadeförebyggande julklapp.
En signalskyddande bilnyckelförvaring är årets skadeförebyggande julklapp.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Digitalization a key factor behind If’s strong financial performance2.11.2022 11:33:51 CET | Press release

QUARTERLY RESULT If P&C Insurance presents a strong quarter, with a 5.7 percent growth in gross written premiums and a combined ratio of 81,6. The times are challenging, with high inflation, rising interest rates and a war raging in Europe. If handles the turbulence well. One key factor is the hybrid model that combines the most digital insurance company with a non-digital, physical delivery.

Digitalisering en nyckelfaktor bakom Ifs starka resultat2.11.2022 08:45:16 CET | Pressmeddelande

KVARTALSRAPPORT Försäkringsbolaget If presenterar ett starkt kvartal, med en tillväxt på 5,7 procent i premieinkomst och en totalkostnadsprocent på 81,6. Det är en turbulent tid med hög inflation, stigande räntor och ett krig i Nordens närhet. If hanterar turbulensen väl. En nyckelfaktor är bolagets hybridmodell som kombinerar det mest digitaliserade försäkringsbolaget med en icke-digital, fysisk leverans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum