Stockholms stad

Årets Katarina Taikon-pris 2016 delas av människokämpen Hans Caldaras och organisationen Läkare i världen

Dela

Årets Katarina Taikonpris 2016 går till människorättskämpen Hans Caldaras och den ideella föreningen Läkare i världen. Båda belönas för sitt gedigna arbete med att stärka och skydda de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. 

Priset delades ut under en ceremoni i Stadshuset på årsdagen av första utgivningen av Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” (3 oktober 1963). Pristagarna delar på prissumman på 100 000 kronor.

– En enig jury utsåg Hans Caldaras och Läkare i världen för deras outtröttliga antirasistiska arbete för de mänskliga rättigheterna. Vi valde att utse två pristagare i år, en individ och en organisation, för att kampen för en bättre värld kräver både kollektiv handling och enskilda krafter. Det är en stor ära att få dela ut priset till dessa enastående pristagare, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i rådet för mänskliga rättigheter. 

Nomineringen till priset har varit öppen för allmänheten och pågått mellan 16 maj och 4 juli. Över hundra förslag har inkommit och en jury har valt ut vilka som ska vinna priset. 

Årets jury har bestått av:

  • Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter
  • Angelica Ström, dotter till Katarina Taikon
  • Lawen Mohtadi, författare och filmare
  • Ihsan Kellecioglu, rådgivare inom socioekonomisk utsatthet på Rädda Barnen
  • Alexander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet och särskilt sakkunnig i

       kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter


Hans Caldaras belönas med Katarina Taikon-priset 2016 för sin kamp mot rasism, antiziganism och sociala orättvisor och sitt gedigna arbete med folkbildning. Hans Caldaras har sedan 60-talet, då Katarina Taikon fick med honom i kampen för romers mänskliga rättigheter, drivit rättighetsfrågor. Trots alla motgångar har han envetet och ihärdigt fortsatt kampen för romers rättigheter. Hans Caldaras fortsätter att belysa och upplysa oss om romers kultur, historia och fortsatta utmaningar.

Läkare i världen belönas med Katarina Taikon-priset 2016 för sin outtröttliga kamp för alla människors lika värde. En förening som hjälper dem som behöver det som mest när resten av samhället sviker och som erbjuder vård och stöd till människor oavsett legal status. De tar bland annat emot papperlösa, flyktingar, offer för människohandel och utsatta EU-medborgare. Läkare i världen hjälper på plats – och platsen är Sverige. 

För bilder och mer information om ceremonin:

David Khabbazi, kommunikationsenheten, stadsledningskontoret
E-post: david.khabbazi@stockholm.se
Telefon: 08-508 29 386

Kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter och jury för Katarina Taikon-priset:

Zandra Bergman, pressekreterare, Feministiskt initiativ
E-post: zandra.bergman@stockholm.se
Telefon: 0761-22 91 75

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Översikt av Stockholmsenkätens resultat för Skärholmens stadsdelsförvaltning 201817.10.2018 13:48Pressmeddelande

När det gäller ANDT-frågor ser vi ett fortsatt positivt resultat när det gäller alkoholkonsumtion, tobak och narkotika. Inga stora variationer har skett över tid. Vad det gäller brott har Skärholmens stadsdelsförvaltning flera utmaningar samtidigt som tryggheten bland flickor ökat. Vi ser också ett ökat deltagande av både flickor och pojkar på fritidsgårdar/mötesplatser: för år 9 ligger Skärholmen högst i staden när det kommer till flickors deltagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum