Svenska kyrkan

​Årets kyrkomöte inleds nästa vecka

Dela

På tisdag den 27 september inleds årets kyrkomöte som kommer att behandla sammanlagt 89 motioner och 7 skrivelser. Kyrkomötets första session pågår i fyra dagar och inleds med gudstjänst i Uppsala domkyrka.

Årets kyrkomöte inleds i Uppsala domkyrka på tisdag. På bilden: kyrkomötets ordförande Karin Perers. Foto: Magnus Aronson/IKON.
 

OBS! För mediabevakning krävs ackreditering - se nedan.

Kyrkomötet inleds med mässa i Uppsala domkyrka på tisdag kl 14, i närvaro av kung Carl Gustaf. Direkt efter gudstjänsten stannar alla kvar i kyrkan för inledningen av kyrkomötet, och fortsätter därefter till Uppsala Konsert & Kongress (UKK) där plenum och utskottsarbetet äger rum. Kyrkomötets första session avslutas på fredagen och återsamlas till andra session och beslut den 21-23 november.

Gudstjänstutveckling, flyktingarbete och miljö är några av ämnena som ledamöterna aktualiserar i årets motioner. Bland motionerna märks åter igen det starka intresset för barn- och ungdomsfrågor, samt Svenska kyrkans diakoni och tillgänglighet till kyrkorummen. Dessutom aktualiseras frågor om relationen till andra samfund och trosinriktningar.

Kyrkostyrelsen har lämnat sju skrivelser till kyrkomötet – däribland Verksamhet och ekonomi 2017-2019.

Läs mer: 
Programmet för kyrkomötets båda sessioner
Motioner och skrivelser till kyrkomötet
Direktsändning av kyrkomötets förhandlingar

DE UNGAS KYRKOMÖTE
Även i år föregås kyrkomötet av De Ungas Kyrkomöte, ett forum för unga röster inom Svenska kyrkan som vill vara med och påverka kyrkomötet. Helgen 23-25 september samlas ett 50-tal unga och skriver svar till några av motionerna som kommit in till kyrkomötet. 

Nytt för i år är att mötet avslutas med en heldag måndag 26 september, där de unga deltagarna träffar lika många ledamöter från kyrkomötet för att diskutera gemensamt.

ACKREDITERING
Journalister som bevakar kyrkomötet och/eller öppningsgudstjänst + inledning i Uppsala domkyrka ska vara ackrediterade och ha namnskylt. Ange redaktion, namn och mobiltelefonnummer i ett mejl till ewa.almqvist@svenskakyrkan.se senast måndag den 26 september kl 13

Namnskyltar lämnas ut av pressekreterare Ewa Almqvist i domkyrkans vapenhus tisdag 27 september kl 13:30. Resten av veckan hämtas namnskyltar i mötesbyrån i Uppsala Konsert & Kongress.

FAKTA

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 platser för mandatperioden 2014-2017 innehas av 129 kvinnor och 122 män från 12 olika nomineringsgrupper. 
Läs mer: www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet 

Under den första sessionen, 27-30 september, arbetar ledamöterna i utskott. Den andra sessionen, 21-23 november, arbetar ledamöterna i plenum och fattar alla beslut. 

Inledningsgudstjänsten firas i Uppsala domkyrka den 27 september kl 14, under ledning av Växjö stifts biskop Fredrik Modéus. Avslutningsgudstjänsten äger rum den 23 november kl 14:30, under ledning av Strängnäs stifts biskop Johan Dalman.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum