Stockholms stad

Årets lärare på gymnasiet - alltid någon att räkna med

Dela

Att få alla elever att lyckas med matematik kan vara en svår ekvation. Sofia Persson på Bromma gymnasium har en lösning. Nu får hon utmärkelsen Årets lärare på gymnasiet i Stockholms stad.

Sofia Persson är årets lärare på gymnasiet i Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Sofia Persson är årets lärare på gymnasiet i Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson

Sofia Persson har endast arbetat på Bromma gymnasium i ett och ett halvt år men har redan hunnit med att driva igenom många förändringar tillsammans med sina kollegor Charlotte Mikaelsson, Josefine Henningson och Maria Flodqvist.

- Jag känner mig otroligt ödmjuk inför detta pris. Utmärkelsen delar jag till hundra procent med mina fantastiska kollegor och den är ett resultat av vårt nära dagliga samarbete, arbetsglädje och engagemang. Vi är nyfikna på vår egen och varandras undervisning och delar prestigelöst med oss av erfarenheter och ideer för att utveckla vårt arbete. Vårt mål är att alla elever ska lyckas, tro på sin förmåga och tycka att matte är ett av skolans roligaste ämnen, säger Sofia Persson.

Klassrummet är en "safe-zone"

Sofia och hennes kollegor har kommit fram till att om elever ska lyckas med matematik handlar det i många fall om att hjälpa elever att övervinna sitt dåliga självförtroende i matte och tro på sin förmåga. De försöker designa lektioner för en mer varierad och elevaktiv undervisning. Att skapa relationer och ett tryggt klassrum är avgörande för att lärande ska kunna ske.

- Klassrummet är vår "safe-zone". Det är där vi testar våra tankar och lösningar för att komma framåt. Vägen fram till svaret blir det intressanta. Allas bidrag är viktiga. Det kan bli hur knasigt som helst men det gör inget, vi lär oss av det, förklarar Sofia.

Äldre elever coachar de yngre

På Bromma gymnasium är alla elever välkomna till så kallade mattestugor på eftermiddagarna. Där får de öppen handledning av alla matematiklärare men blir även coachade av elever i årskurs 3.

Många skolor erbjuder mattehandledning men på Bromma gymnasium har de försökt ta det ett steg längre med riktat stöd där lärarna delat upp sig och ansvarar för olika delar. Alla elever är alla mattelärares elever och hjälps åt oavsett vilken undervisningsgrupp de tillhör.

Idén till att engagera elever i årskurs 3 som mattecoacher till yngre elever fick Sofia när hon arbetade på sin förra skola. Två av Sofias mentorselever hade tråkigt på en håltimme och frågade om de fick vara med Sofia på en mattelektion och hjälpa till. Och det fick de såklart. Sofia såg direkt att det var något att bygga vidare på och sedan dess blev mattecoacherna en självklar del på handledningstiden år efter år.

- Man blir varm i hjärtat av att se äldre elever frivilligt hjälpa yngre elever att lyckas. Coachernas arbete bidrar också till att skapa gemenskap mellan Brommas elever, mellan årskurserna och programgränserna. De blir förebilder för eleverna som visar att matten är viktig och som lärare tycker jag att det är extra roligt att leda tillsammans med elever, säger Sofia

Matematik + hjärta och glädje = framgång

Sofia tog sin lärarexamen år 2000. Sofia betonar att hon älskar sitt jobb och berättar att hon under alla år arbetat tillsammans med fantastiska ledare, kollegor och elever som utmanat och inspirerat henne att ta nya kliv. Samarbete är nyckeln till framgång.

- Jag är tacksam för alla som har stått ut när min hjärna kokat över av ideér och som har sagt – KÖR, när jag velat testa nya saker.

- Jag tror på varje elevs förmåga att lyckas. Jag bryr mig om alla elever. Det är viktigt att se minsta lilla framsteg och fira det. Jag jobbar med mycket glädje och ett stort hjärta och jag tror att eleverna känner det, avslutar Sofia.

Juryns motivering

Sofia har med sina djupa kunskaper i matematikämnet och sitt engagemang lyckats väcka intresset för ämnet hos elever som i vanliga fall inte har matte som sitt favoritämne. Hennes initiativ att skapa mattestugor på eftermiddagarna med elever från olika klasser, program och årskurser har lett till såväl ökade kunskaper i ämnet som en ökad gemenskap mellan elever.

Sofia har även tagit initiativet till att utbilda mattecoacher i årskurs 3 som stöttar och utgör förebilder för de yngre eleverna. Centralt för Sofia är att skapa ett tillåtande klimat och att eleverna lär av varandra. "Vi arbetar tillsammans som ett team i klassrummet, ditt bidrag är viktigt" är Sofias budskap till eleverna.

Utifrån vetenskaplig forskning i form av artiklar och Skolverkets moduler har Sofia tillsammans med sina ämneskollegor utvecklat matematikundervisningen så att både intresset och måluppfyllelsen i ämnet har ökat. Sofias kompetens och kreativitet för att väcka elevernas intresse för matematikämnet är intressant för andra lärare i staden att ta del av.

Fakta om utmärkelsen

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef.

Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.

Siffror om lärare och rektorer

Ungefär 9 200 personer är anställda som lärare inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Det finns cirka 7 100 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.

Det finns cirka 130 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.

Det finns 26 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.

Kontakt

Sofia Persson, Bromma gymnasium

E-post:sofia.2.persson@edu.stockholm.se

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Sofia Persson är årets lärare på gymnasiet i Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Sofia Persson är årets lärare på gymnasiet i Stockholms stad. Foto: Pelle Mårtenson
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum