Umeå kommun

Årets litteraturfestival för barn - välbesökt, populär och lyckad.

Dela

I söndags gick Barnens Littfest av stapeln och Väven myllrade av aktivitet. Skrivet i siffror tog Väven emot hela 4500 besökare under dagen, en vanlig söndag ligger den siffran på ca 1500 personer. Fler än 2500 barn deltog i alla programpunkter under dagen, närmare 50 barn i timmen fotograferades på den populära green-screen aktiviteten och över 200 barn deltog i den interaktiva teknikjakten och fick ett superhjältediplom.

Teknikjakt med superhjältediplom
Teknikjakt med superhjältediplom

Leken blandades med allvar på ett subtilt och naturligt sätt, där aktiviteter som Bokmakeriverkstan med Uje Brandelius och Clara Dackenberg fokuserade på orättvisor, familjeföreställningen Tråkmånsafton med Kompani Giraff handlade om hur man faktiskt kan ha riktigt roligt utan vare sig dator, platta eller mobil och nere i Öppna Foajén fick publiken skapa Umeås alldeles egna superhjälte tillsammans med författarduon Agnes och Elias Våhlund, skapare av succén Handbok för superhjältar.

-        Det är alltid lite nervöst inför stora heldagsarrangemang men att se alla barn som gick in med liv och lust på aktiviteterna i söndags är nog bästa tänkbara kvitto på att vi lyckades uppfylla förväntningarna även i år säger Cecilia Flodström, projektledare för dagen.

Barnens Littfest är Umeå kulturförvaltnings största satsning under året och genomförs i samarbete med flertalet lokala och nationella aktörer. Som ett avslut på stora Littfest och hela Bokveckan i Umeå glider Barnens Littfest in och knyter ihop säcken på söndagen, med strålkastaren riktad på barnen och deras bokkonst, ett minst sagt viktigt område.

-        Det finns fortfarande ett stort behov av en mötesplats där barnen och deras litteratur tas på allvar och ges det utrymme det förtjänar. Barnens Littfest är en sådan plats och det är fantastiskt att få se hur arrangemanget växer och blir en alltmer självklar del, både hos bokförlag och författare ute i landet och framförallt hos Umeåborna själva säger Elin Hellrönn, programchef.

I likhet med sin målgrupp så växer Barnens Littfest så det knakar och för andra året i rad har merparten av de kostnadsfria biljetterna varit slut redan innan söndagen men då samtliga evenemang hade eftersläpp i dörren, så kunde även den som inte hunnit få sig en biljett ha en god chans att få plats på alla aktiviteter.

På frågan om hur känslan är, några dagar efter genomfört arrangemang så svarar Cecilia att det har varit en minst sagt intensiv resa men tack vare alla hängivna medarbetare och oerhört fina samarbetspartners så har det flutit på bra.

- Nu vänder vi blickarna mot Barnens Littfest 2020 med alla nya utmaningar och gränsöverskridande samarbeten säger Cecilia.

Kontakt


Cecilia Flodström
Bibliotekarie och programansvarig
Umeå stadsbibliotek
090-16 33 07, 070-330 32 46
cecilia.flodstrom@umea.se


Elin Hellrönn
Programchef Kultur
090 16 33 06
070 277 83 39
elin.hellronn@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Teknikjakt med superhjältediplom
Teknikjakt med superhjältediplom
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum