Linköpings kommun

Årets Lyra-pristagare och kultur- och honnörsstipendiater är nu utsedda

Dela

På Linköpings konsthall Passagen tillkännagavs det i dag vilka som tilldelas Linköpings kommuns kultur- och honnörsstipendier samt Lyrapriset 2021.

Annmari Wangin, Camilla Sjöberg Friman, Elin Redin, Gustaf Appelberg, Leif Wangin, Jessica Sjögren och Lyrapriset till Försteg Jonsbo
Annmari Wangin, Camilla Sjöberg Friman, Elin Redin, Gustaf Appelberg, Leif Wangin, Jessica Sjögren och Lyrapriset till Försteg Jonsbo

Jessica Sjögren, Elin Redin och Camilla Sjöberg Friman har tilldelats varsitt kulturstipendium på 24 000 kr. Dan Larsson, Staffan Mårtensson och Leif och Annmari Wangin får utmärkelsen honnörsstipendiat.

Lyra-priset går i år till Försteg Jonsbo  (som är en del av Samförordningsförbundet Centrala Östergötland). 

– Det är roligt att återigen, på plats i konsthallen Passagen, få möjligheten att tillkännage vilka som får 2021 års kultur- och honnörsstipendier, säger Gustaf Appelberg, (L) ordförande i kultur - och fritidsnämnden.

Sedan 1963 har kulturstipendier delats ut årligen. 1985 tillkom honnörsstipendiet och sedan 2016 har även Lyra-priset tillkommit. 

– I år fick vi in många förslag på nomineringar med koppling till musikområdet och därav ser vi att flera av stipendiaterna representerar musiken och har bidragit till Linköpings fantastiska musikliv, säger Gustaf Appelberg.

Årets pristagare och motiveringar

Kulturstipendiater år 2021: 


Jessica Sjögren
Jessica Sjögren tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendium 2021 för sina insatser inom kultur och underhållning. Dessa har hon visat genom åtskilliga arrangemang där kulturaktiviteter kombineras med framgångsrikt entreprenörskap. I Dahlbergs café ser hon till att servera föreläsningar, kåserier och musikunderhållning till det framgångsrika 11-kaffet.

Elin Redin
Elin Redin tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendium 2021 för sina insatser som målerisk målare. Under ett antal år har hon inom sitt konstnärskap utvecklat ett uttrycksfullt samtidsmåleri, där hennes varma och starka känslor för färgen knappast går att ta miste på.

Camilla Sjöberg Friman
Camilla Sjöberg Friman tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendium för sina insatser som körledare. Med till synes oförtröttligt energi leder hon körer i olika åldrar på ett sätt som lyfter och inspirerar såväl körgrupp som enskilda korister. Detta med glimten i ögat och en ödmjuk inställning till individen.


Honnörsstipendiater år 2021: 

Dan Larsson
Som viktig, mångårig kugge i Linköpings musikliv tilldelas Dan Larsson Linköpings kommuns honnörsstipendium 2021.Under närmare 30 år har han fungerat som konsertmästare och soloklarinettist i Östgöta Blåsarsymfoniker. Dessutom har han varit klarinettist i Crusellkvintetten, undervisat unga klarinettister på Lunnevads folkhögskola och åtagit sig ordförandeskapet i Linköpings kammarmusikförening. Kort sagt: en imponerande insats!


Staffan Mårtensson
Staffan Mårtensson tilldelas Linköpings kommuns honnörsstipendium 2021 för sin omfattande musikaliska gärning i vilken han kombinerar utövarens och arrangörens roller. Som soloklarinettist verkar han sedan mer än 20 år i Kungliga hovkapellet. Som dirigent framträder han runt om i Sverige tillsammans med symfoniorkestrar och orkesterföreningar. Som konstnärlig ledare med utpräglad fingertoppskänsla ser han till att Östgöta musikdagar årligen blir ett musikarrangemang utöver det vanliga!


Leif och Annmari Wangin
Leif och Annmari Wangin erhåller honnörsstipendium 2021 för sina omfattande musikpedagogiska insatser för barn och ungdomar. Närmare bestämt för alla de frön som de på ett förtjänstfullt sätt har fått att gro och växa i Kulturskolans musikaliska plantskola. De har också på ett aktivt sätt bidragit till Linköpings musikliv genom sitt engagemang i Linköpings Symfoniorkester, Hemvärnets musikkår och Blåsmusikfestivalen.

Lyra-priset: 

Försteg Jonsbo
Vinnare av Sven Lyra-priset 2021 är Försteg Jonsbo (som är en del av Samordningsförbundet Centrala Östergötland). Detta eftersom de genom outtröttligt arbete har blottlagt och levandegjort det bortglömda kulturarv som utgörs av torpet Jonsbo, dess omkringliggande trädgård samt Nils Kull och hans konstnärskap!

Kulturstipendium
Linköpings kommuns kulturstipendium kan delas ut:

  • till den som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning
  • till den som efter kulturell gärning inom annat område är förtjänt av särskild belöning
  • som hjälp till fortbildning till den som visat särskilda förutsättningar för insatser inom ovan uppräknade områden.

Ett kulturstipendium brukar delas ut till den som är i början av sitt kulturutövande. Beloppet varierar varierar år från år. Det aktuella beloppet i år är 24 000 kronor per person.

Honnörsstipendium
Honnörsstipendium har delats ut sedan 1985 och Tage Danielsson var den första pristagaren. Det är kommunens uppskattning till personer som utfört en mångårig kulturverksamhet i Linköping.

Honnörsstipendiaterna erhåller endast äran och får en plakett med namn ingraverat orden ”Mångårig kulturell gärning” samt diplom. Honnörerna är som  regel lite äldre personer som under många år gjort viktiga insatser i kulturlivet i vid mening.

Lyrapriset
Sven Lyra-priset består förutom äran av en konstnärligt utförd purjolök. Priset delas ut för att levandehålla minnet av Sven Lyra. Det ska också uppmuntra kulturutövare som verkar i Sven Lyras anda, samt visa betydelsen och nödvändigheten av fri kultur. 

Kulturprofilen Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till människor som han tyckte hade gjort sig förtjänta av det. I år har konstnären Joanne Posluszny Hoffsten gjort Purjolöken.Bilder

Annmari Wangin, Camilla Sjöberg Friman, Elin Redin, Gustaf Appelberg, Leif Wangin, Jessica Sjögren och Lyrapriset till Försteg Jonsbo
Annmari Wangin, Camilla Sjöberg Friman, Elin Redin, Gustaf Appelberg, Leif Wangin, Jessica Sjögren och Lyrapriset till Försteg Jonsbo
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Ågatan 40
582 22 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Nytt stöd till servicenoder på landsbygden18.10.2022 15:39:42 CEST | Pressmeddelande

Kriget i Ukraina och efterföljande energikris har lett till en extraordinär situation med skenande varu-, bränsle- och elpriser. Det påverkar såväl privatpersoner som många branscher, och på landsbygden finns därtill en risk för att Linköpingsbornas tillgång till dagligvaruförsörjning i de identifierade servicenoderna försämras. Därför har kommunstyrelsen idag fattat beslut om ett extrastöd om totalt 500 000 kronor under 2022 till utpekade servicenoder i kommunens “Serviceplan för landsbygden”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum