Svenska Jägareförbundet

Årets mest efterlängtade måndag

Dela

Den andra måndagen i oktober är ett heligt datum för Sveriges stora jägarkår, när älgjakten startar i södra Sverige. Många tar ledigt från jobbet, åker till sina gamla hemtrakter och får landsbygden att leva upp under några dagar.

foto Madeleine Lewander
foto Madeleine Lewander

Älgen anses som vår främsta nationalsymbol. I turistbroschyrer, bland souvenirer, på restaurangmenyn, på älgsafari, i älgvandringar på tv, ja i många olika sammanhang dyker älgen upp. Och inte minst som jaktvärde skattas  älgen som det förnämligaste viltet. Av kända skäl. Den är vårt största vilt och kallas för skogens konung, inte minst för sina ibland pampiga horn.

Men för tvåhundra år sedan hade vi nästan inga älgar alls i landet, den var utrotningshotad. 1830, bildades Svenska Jägareförbundet, bland annat för att reglera jakttiderna så att inte älgen sköts bort. Älgstammen började växa och förra jaktåret fälldes 80 353 älgar.

Idag är älgförvaltningen mycket noga reglerad och älgjakten värderas högre än någon annan jakt. När den drar igång i södra Sverige på måndag, är det många tusen älgjägare som sätter sig på pass för att få möjligheten och se och fälla en älg.

-Det bästa med älgjakten är nog att vi äntligen får släppa ut våra älghundar som gått och väntat i månader på att få komma ut i skogen, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent  i Södermanland.

Men det är mycket mer än hundträning som ska förberedas inför jakten; passen ska röjas, all teknik ska fungera med jaktradio, hundpejlar och eventuella appar, bössan ska skjutas in, viltåkrar ska anläggas, saltstenar ska sättas upp och tornen ska vara säkra. Belöningen är lika mycket naturupplevelse, gemenskap i jaktlaget som nöjet att få tillaga ett fantastiskt hållbart och  hälsosamt livsmedel.

Nyckelord

Kontakter

Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland, 010 5847 125
Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent Västra Götaland, 010 5847 036

Bilder

foto Madeleine Lewander
foto Madeleine Lewander
Ladda ned bild
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland
Ladda ned bild
Karl-Johan Brindbergs,
Karl-Johan Brindbergs,
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Samhällets acceptans för jakt och viltvård - Sveriges Vildnads seminarium 202016.10.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jakt och viltförvaltning behövs för att upprätthålla samhällsviktiga avvägningar mellan viltets värden och kostnader. Samtidigt är det bara en liten del av Sveriges befolkning, omkring 3%, som jagar. Ytterst vilar därför möjligheten till jakt och viltförvaltning på samhällets acceptans för dessa verksamheter. Årets seminarium kommer belysa och samtala kring dessa frågor. Webb-seminariet äger rum fredagen den 27 november kl 10 - 15.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum