Svenska Jägareförbundet

Årets mest efterlängtade måndag

Dela

Den andra måndagen i oktober är ett heligt datum för Sveriges stora jägarkår, när älgjakten startar i södra Sverige. Många tar ledigt från jobbet, åker till sina gamla hemtrakter och får landsbygden att leva upp under några dagar.

foto Madeleine Lewander
foto Madeleine Lewander

Älgen anses som vår främsta nationalsymbol. I turistbroschyrer, bland souvenirer, på restaurangmenyn, på älgsafari, i älgvandringar på tv, ja i många olika sammanhang dyker älgen upp. Och inte minst som jaktvärde skattas  älgen som det förnämligaste viltet. Av kända skäl. Den är vårt största vilt och kallas för skogens konung, inte minst för sina ibland pampiga horn.

Men för tvåhundra år sedan hade vi nästan inga älgar alls i landet, den var utrotningshotad. 1830, bildades Svenska Jägareförbundet, bland annat för att reglera jakttiderna så att inte älgen sköts bort. Älgstammen började växa och förra jaktåret fälldes 80 353 älgar.

Idag är älgförvaltningen mycket noga reglerad och älgjakten värderas högre än någon annan jakt. När den drar igång i södra Sverige på måndag, är det många tusen älgjägare som sätter sig på pass för att få möjligheten och se och fälla en älg.

-Det bästa med älgjakten är nog att vi äntligen får släppa ut våra älghundar som gått och väntat i månader på att få komma ut i skogen, säger Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent  i Södermanland.

Men det är mycket mer än hundträning som ska förberedas inför jakten; passen ska röjas, all teknik ska fungera med jaktradio, hundpejlar och eventuella appar, bössan ska skjutas in, viltåkrar ska anläggas, saltstenar ska sättas upp och tornen ska vara säkra. Belöningen är lika mycket naturupplevelse, gemenskap i jaktlaget som nöjet att få tillaga ett fantastiskt hållbart och  hälsosamt livsmedel.

Nyckelord

Kontakter

Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland, 010 5847 125
Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent Västra Götaland, 010 5847 036

Bilder

foto Madeleine Lewander
foto Madeleine Lewander
Ladda ned bild
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland
Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent Södermanland
Ladda ned bild
Karl-Johan Brindbergs,
Karl-Johan Brindbergs,
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Samhällets acceptans för jakt och viltvård - Sveriges Vildnads seminarium 202016.10.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Jakt och viltförvaltning behövs för att upprätthålla samhällsviktiga avvägningar mellan viltets värden och kostnader. Samtidigt är det bara en liten del av Sveriges befolkning, omkring 3%, som jagar. Ytterst vilar därför möjligheten till jakt och viltförvaltning på samhällets acceptans för dessa verksamheter. Årets seminarium kommer belysa och samtala kring dessa frågor. Webb-seminariet äger rum fredagen den 27 november kl 10 - 15.

​Äntligen - på måndag börjar älgjakten i norr!2.9.2020 15:30:00 CESTPressmeddelande

Tidigt på morgonen den 7 september tar tusentals jägare i norr plats i jakttornen för att kanske få skott på en av de cirka 80 000 älgar som kommer fällas under årets älgjakt. -Det här är årets bästa vecka, när man får träffa gamla jaktkamrater, koppla av från vardagen och komma ut i skogen igen, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent hos Svenska Jägareförbundet i norr. Björn är en av alla de cirka 300 000 jägare som fyller termosen med kaffe, packar ner grillkorv och rökt viltkorv, sätter pejlen på sin karelska björnhund och ger sig ut i skogen på måndag morgon. Han arbetar till vardags med planering av just älgförvaltningen i norra Sverige. På agendan nu är att få bevara den lokala förvaltningen och få till en bättre kvalitet i älgstammen. -Älgstammen är ungefär lika stor som i fjol, så vi kommer förmodligen fälla samma antal även i år, tillägger han. Älgjakten är helig för de flesta jägare här i norr anser Björn och ser fram emot att åter få fylla frysen med det goda och hälsosamm

​Pandemin kan göra fler till jägare12.8.2020 08:43:00 CESTPressmeddelande

Coronapandemin gör att vi ska träffas utomhus och hålla avstånd till varandra. – Jakt är extra mycket rätt, just nu. Du lär dig mer om naturen, får uppleva spännande saker, samt får närproducerat hållbart och klimatsmart kött. Och du kan göra det trots en pågående pandemi. Intresset för att börja jaga kommer troligen att öka i höst, säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Det går bra för Sveriges mest hotade fågel – fjällgåsen2.7.2020 08:50:00 CESTPressmeddelande

Fjällgåsen var i princip utrotad. Men under de tio senaste åren har ett febrilt arbete från Projekt Fjällgås inneburit att stammen av fjällgäss ökar. Fjällgåsen var i stort sett bara ett minne. I Arjeplogsfjällen fanns endast en spillra kvar. Problemet var att gässen ofta dog utmed sin vanliga flyttväg till övervintringsområdena i Grekland och Asien. Redan i slutet av 1970-talet påbörjade Svenska Jägareförbundet Projekt Fjällgås för att rädda fågeln, som anses globalt hotad. Åtgärderna bestod bland annat av uppfödning och utsättningar. Men det var en vågad idé om att få gässen att övervintra runt Holland istället, som har varit nyckeln till att stammen nu ökar. – Man använde vitkindade gäss som adoptivföräldrar i Arjeplogsfjällen, och de tog med sig sina fjällgåsungar till Holland. Idag övervintrar fjällgässen i Holland och även Tyskland. Dödligheten under flyttningen är nästan ingen alls, säger Niklas Liljebäck som är projektkoordinator på Svenska Jägareförbundet. Under de närmsta dag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum