Svenska Orienteringsförbundet

Årets Orienterare blev två – Tove Alexandersson och Martin Regborn

Dela

2012 röstades Tove Alexandersson fram som vinnare av Årets orienterare för första gången. Och sedan dess har hon tagit hem priset alla år utom två. Så även 2022, men i år delar hon utmärkelsen med Martin Regborn.

Titeln Årets Orienterare har korats sedan 1948 och sedan tidigt 70-tal är det landets sportjournalister som röstar fram vem som ska föräras titeln. För första gången så delas nu utmärkelsen mellan två aktiva som fick lika många poäng: Tove Alexandersson och Martin Regborn.

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Skogens okrönta drottning fortsätter att regera. I år blev Tove Alexandersson dubbelt historisk efter att som första orienterare någonsin vinna totalsegern i världscupen åtta gånger i rad och vara den första att ta guld i den nya VM-disciplinen knockoutsprint. Hon var också en viktig kugge i det svenska sprintstafettlaget på VM. Tove Alexandersson sprang den avslutande sträckan och kunde ohotad defilera i mål tillsammans med övriga laget och bärga guldet till Sverige.

Martin Regborn, Hagaby GoIF
Det var 18 år sedan det hände senast, men i år skulle orienteringens blå band äntligen vinnas av en svensk igen. Långdistansen under EM i de estländska skogarna var inte nådig mot löparna. Men ingen besegrade den bättre än 29-årige Martin Regborn från Örebro. Han gjorde de bästa vägvalen och hade den högsta farten. Det gjorde att han fick kliva högst upp på pallen som EM-guldmedaljör.

Martin mottog utmärkelsen av Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Maarup på Orienteringsgalan sent på lördagskvällen. Tove kunde tyvärr inte delta på galan.

Under galan delades också följande utmärkelser ut där en jury från Svenska Orienteringsförbundet utsett vinnarna.

ÅRETS MOUNTAINBIKEORIENTERARE
Marcus Jansson, Garphyttans IF

Han lyckades inte bara följa upp EM-guldet 2021 i Portugal utan hittade även lugnet och farten i Falun för att bärga det första VM-guldet i karriären och detta på den mest klassiska av distanser, långdistansen.

ÅRETS SKIDORIENTERARE
Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik

Finland, VM och jaktstart visade sig vara en god kemisk förening för henne då hon slog till med ett VM-guld i jaktstart i finländska Kemi. Ett grymt lopp som tog henne från en tiondeplats till seger och guld.

ÅRETS PRECISIONSORIENTERARE
Jens Andersson, Kristinehamns OK

I finländska Esbo lyckades han inte bara vinna EM-guldet i O-klassen utan även slå det stora finländska hemmahoppet Pinja Mäkinen på tidskontrollerna.

ÅRETS LAG
OK Linné, Tiomila 2022
Äntligen är väl ett ord som passar bra för att beskriva OK Linnés allra första seger i Tiomila. Man har försökt i många år men under stjärnorna i Ånnaboda så stod dom äntligen rätt för Uppsalaklubben.

ÅRETS LÅNGDISTANSARE
Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro

I de snåriga och täta skogarna utanför Rakvere i Estland slog han till med EM-guld i långdistansen, efter dryga 17 tuffa km så vann han med ynka 31 sekunder.

ÅRETS MEDELDISTANSARE
Albin Ridefelt, OK Linné Uppsala

Med kirurgisk precision har han lyckats med sina mål den gångna säsongen. Först fick han springa hem segern i Tiomila med sitt OK Linné och sedan, som pricken över i:et, EM-guld i medeldistans i Estland.

ÅRETS SPRINTER
August Mollén, OK Denseln Skärblacka

Från lilla Kimstad till den stora orienteringsvärlden, inget som bekymrade honom, tvärtom. Efter en tredjeplats i Borås och världscupen blev det VM-silver i Fredericia i hans nya favoritdisciplin, Knock-out sprint.

ÅRETS KARTA
Fjällgrycksbo, SM Lång

En stor karta i tung och utmanande terräng där de två kartritarna lyckats hitta en bra samverkan och bra generaliseringsnivå. Särskilt imponerande är redovisningen av de bitvis stora extremt stenrika och pinniga områdena som sätter stora krav på kartritaren.

ÅRETS ARRANGEMANG
O-Ringen Uppsala 2022

Världens största orienteringsäventyr återuppstod efter en tre år lång pandemipaus och som man gjorde det. Många tusen var det som ville dela glädjen och ta del av O-Ringen Uppsala 2022. En destination att minnas.

ÅRETS HITTA-UT PROJEKT
Hitta-ut Östersund

Ett projekt som visar på bredden i Hitta-ut. Här lyckade man involvera både skolor och landslagsaktiva idrottare i vintersporterna för att nå ut till invånarna i Östersund.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.orientering.se

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum