Linköpings kommun

Årets prideparader i Linköping ställs in

Dela

RFSL Linköping som är arrangör av Regnbågsveckan har idag i samråd med polisen beslutat att ställa in samtliga planerade parader under veckan.

Som enda stad i Sverige hade Linköping planerat att erbjuda fysiska coronasäkrade parader i samband med Linköpings Regnbåsvecka 22-30 augusti. Men då intresset blivit större än väntat kan inte längre arrangemanget ske inom ramarna för Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Intresset för paraderna har vuxit sig allt större och många har i bland annat sociala medier uttryckt en önskan om att både delta och titta på förbipasserande parader. Polisen har gjort en bedömning att restriktionerna om max 50 personer i samband med manifestation inte kommer att kunna tillgodoses.

– Det känns oerhört tråkigt att behöva ställa in paraderna som så tydligt behövs för att visa på ställningstaganden för mänskliga rättigheter, men vi hoppas att alla som visat intresse och engagemang för paraderna hittar andra sätt att visa på detta ställningstagande. Vi uppmanar alla som kan att sätta upp flaggor i butiker eller andra samlingsplatser för att visa att man välkomnar alla och att man tagit ställning för en värld utan hat och hot. Fota gärna flaggan och sprid i sociala medier. Tillsammans kan vi stå upp mot intolerans och för mänskliga rättigheter, säger Fredrik Bromander, projektledare för Regnbågsveckan, RFSL.

En bidragande orsak till att paraderna ställs in är att uttryck av intolerans har riktats mot Regnbågsveckan. Polisens samlade bedömning är därför att säkerheten inte kan tillgodoses under rådande omständigheter.

– Både de negativa och de positiva reaktioner som kommit av paraderna visar att detta är fortsatt en fråga som det finns mycket känslor och åsikter kring. Dessvärre är det tydligt att uppfattningar om homo- och bisexualitet och trans som sjukliga och moraliskt förkastliga fortfarande finns och det gör att alla som inte tycker så behöver vara tydliga med det för att freda de demokratiska värdena, säger Linköpings kommuns projektledare för Regnbågsveckan Åsa Åbom.

RFSL liksom Linköpings kommun, som en av Regnbågsveckans samarbetspartners hoppas på ihållande engagemang under veckan trots inställda parader.

– Paraden har ju alltid haft en central funktion under Pride, men det händer mycket annat i veckan. Vi har en stolt enhörning med regnbågstäcke ståendes på stationen och på lördag släpps en specialskriven Pridelåt. Vi kommer nu att satsa ännu mer på att få till en digital avslutningsfest med artister och gäster och vi hoppas få in ytterligare finansiellt stöd för att göra denna fest till en riktig höjdpunkt för veckan, säger Fredrik Bromander.

Kontakter

Fredrik Bromander, projektledare för Regnbågsveckan, RFSL
fredrik@linkoping.rfsl.se, 073-021 90 99

Åsa Åbom, projektledare för Regnbågsveckan, Linköpings kommun
Asa.Abom@linkoping.se, 013-29 40 95

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Satsningar på nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro22.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Behoven av anläggningar och utemiljöer ökar i takt med att Linköpings kommun växer. Tillgänglighet och närhet till olika platser för idrott och fysisk aktivitet är av stor betydelse för Linköpingsbornas hälsa och välbefinnande. Som ett led i att uppnå det har Kultur- och fritidsnämnden idag tagit beslut för ett nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro.

Resurser ska endast gå till insatser som ger goda resultat för Linköpingsbornas bästa21.10.2020 09:32:29 CESTPressmeddelande

Linköpingsbor som är i behov av omsorgsstöd och hjälp ska få det och då finns det inte utrymme för att resurser läggs på insatser som inte leder fram till goda resultat för Linköpingsbornas bästa. Därför fokuserar Allians för Linköping på tydligare uppföljning av insatser, effektivare arbete samt utvärdering av kommunens omsorgsarbete i social- och omsorgsnämndens internbudget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum