ÅRETS RUM 2018 - vinnare & Maktlistan

Dela

För femte året i rad bjuder It Is Media in Sveriges designelit för att sammanfatta det gångna året. Årets Rum uppmärksammar etablerade aktörer såväl som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Årets Rum 2018 innebär startskottet för Stockholm Design Week och under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, Årets Designer samt Årets Boende. Temat för i år är ”Framtid".

Juryns motivering till årets pristagare lyder:

 

Årets Arkitektur 2018

Camilla Schlyter

Flera års forskning och envist arbete bär äntligen frukt. Arkitekten Camilla Schlyter får patent på sin fasadteknik där hon lyckats sammanföra modern digital teknik med traditionellt och hållbart material. En digital algoritm möjliggör att industriellt skapa ytmönster i korslimmande träskivor. Design förstärker träets egen konstruktion. Innovativt, miljömedvetet och vackert – en framtidsteknik i samtiden.

 

Årets Möbel 2018 

Projektet Furnishing Utopia

Med exceptionell hantverksmässig kvalitet, präglad av funktionalism och minimalism borgar Shakerrörelsens estetik för en form som ska hålla över tid. Projektet Furnishing Utopia har låtit 14 designers världen över tolka Shakerstilen och skapa egna moderna föremål. Att ta tillvara på uråldrig hantverksmässig kunskap är kanske det bästa sättet att ta sig an framtiden?

 

Årets Hemmapryl 2018 

Träningsredskap av Anna Larsson, Mattias Stenberg, Alexander Lervik och Jonas Wagell för Tingest

Estetiska, hållbara och hälsoförbättrande. Tingest träningsredskap berättar något om vår samtid på samma gång som de införlivar träningen i vardagen. Kollektionen tar med sitt tidlösa formspråk i marmor, kork och bambu en stilsäker plats hemmet och blir således en naturlig del i finrummet.

 

Årets Designer 2018 

Stoft Studio

Malmötrion Stoft design studio design handlar om att medvetet utforska produktion och hantverk utifrån vår historia för att skapa ny design som passar framtiden. Resultatet är en lika funktionell som estetisk design med poetiska toner, vars DNA är material, hantverk, innovation och hållbarhet. 


 

Årets Boende 2018 

Brf Viva, Göteborg – Riksbyggen

Viva är ett bostadsprojekt med hög innovationsgrad och fokus på hållbara lösningar. Det är resultatet av flera års forskning kring hur vi både kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Projektet presenterar allt från egenproducerad el och solcellsanläggning till olika typer av elbils-, moped- och cykelpooler. Bostadshusen är plusenergihus och projektet inkluderar även socialt hållbara planlösningar, med entrébalkonger för möten samt gemensamhetslokaler som orangeri och återanvändningsrum. Ett lovvärt exempel på boende för en hållbar framtid.

 

Årets Jury 2018

I årets jury ingår ordförande Martin Rörby, Eero Koivisto, Hanna Wendelbo, Jonas Pettersson, Rahel Belatchew och Kajsa Crona, samt förlagets chefredaktörer Cecilia Öfverholm, Josefin Udén, Amina Djemili, Susanne Johansson och Mia Masnic.

 

Årets Maktlista 2018 

Tidskriften Rum levererar återigen Maktlistan över de 100 mäktigaste i Design- och Arkitektursverige. Med ett visst mått av humor och underhållning såsom sig bör med Maktlistan, är årets lista också ett inlägg i debatten om respekt, lika värde och kompetens.

De 50 första på årets Maktlista är kvinnor, och allra högst upp hittar vi kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon är en självklar röst i alla debatter om allt från hbtq-frågor, metoo-revolutioner och arkitektur- och designbranschernas utmaningar.

 

Nyckelord

Kontakter

För mer information vänligen kontakta:
Paulina Knodt, Marknadskoordinator, paulina.knodt@itsmedia.se,
+46 739880622

För mer information om Maktlistan, vänligen kontakta:
Cecilia Öfverholm, cecilia.ofverholm@itsmedia.se
+46 76 766 03 36

Bilder

Camilla Schlyter Gezelius
Camilla Schlyter Gezelius
Ladda ned bild
Stoft Studio - Jenny Ekdahl, Ola Nystedt, Joel Herslow
Stoft Studio - Jenny Ekdahl, Ola Nystedt, Joel Herslow
Ladda ned bild
Brf Viva, Riksbyggen
Brf Viva, Riksbyggen
Ladda ned bild
Projektet Furnishing Utopia
Projektet Furnishing Utopia
Ladda ned bild
Tingest av Alexander Lervik, Anna Larsson, Mattias Stenberg, Jonas Wagell
Tingest av Alexander Lervik, Anna Larsson, Mattias Stenberg, Jonas Wagell
Ladda ned bild
Logga Årets Rum 2018
Logga Årets Rum 2018
Ladda ned bild
Alice Bah Kunke. Foto: Alison De Mars
Alice Bah Kunke. Foto: Alison De Mars
Ladda ned bild

Dokument

Om

It Is Media Svenska AB
Birger Jarlsgatan 20
114 34 Stockholm

http://www.itsmedia.se
It Is Media Svenska AB ger ut titlarna: RUM, Nya Rum, Rum Hemma, Rum Design och Rum Bostad.

Förlaget startade år 2004.