Håll Sverige Rent

Årets Skräpdykare bärgade mängder med skräp från havsbotten

Dela

Under sommaren har fler än 130 skräpdyk genomförts utmed den svenska kusten i kampanjen Skräpdykarna. Och dykarna hittade mycket skräp under ytan. De vanligaste fynden var dryckeskärl som glasflaskor och metallburkar.

– Det ligger mycket skräp på botten i våra hamnar och utmed kusten. Skräpdykarna har bärgat massor av konsumentrelaterat skräp under sina dyk, vilket visar att människor fortfarande tycker att det är ok att skräpa ner i havet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Genom skräpdyken blir det tydligt att det finns mängder med skräp under ytan. Flaskor, burkar och olika plastföremål är vanliga fynd. En förklaring till detta kan vara att dyken ofta sker i hamnar eller nära kajer och att dryckeskärlen slängts i havet direkt av konsumenten. Plastskräp som slängs över kajen flyter förmodligen bort medan tyngre material som glas och metall blir kvar. Men även cyklar, shoppingvagnar och vägskyltar ligger och skräpar på havets botten.

Under kampanjen har 131 skräpdyk genomförts och av dem har 27 stycken rapporterat in sina resultat. I genomsnitt hittar dykarna flera hundra skräpföremål under ett dyk. Under Västerhavsveckan i augusti var det Skräpdykets dag, då fyra dykare från Dive Team fick ihop 223 skräpföremål på 40 minuter i Lysekil.

– Skräpdyken visar allmänheten att det finns massor med skräp under ytan, samtidigt som kampanjen skapar ett sammanhang för alla dykare som vill göra en insats, säger Johanna Ragnartz.

Skräpdykskampanjen är ett projekt inom ramen för EU-projektet Ren Kustlinje, och som har delfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89,  johanna.ragnartz@hsr.se

Eva Blidberg, marin expert Håll Sverige Ren, telefon 072-551 64 71, eva.blidberg@hsr.se

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum