Dramaten

Årets stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

Traditionsenligt delades i dag stipendier ut i samband med Dramatens 229:e födelsedag. Kategorierna är följande: Kungliga Dramatiska Teaterns Jubileumsmedalj, Jubileumsfonden, Göthestipendiet, Bennystipendiet samt Flitstipendiet.

Dramatens Flitstipendium på 6 000 kronor går till den som medverkat i flest föreställningar under spelåret. Årets flitigaste skådespelare är Hannes Meidal som har spelat 139 föreställningar under spelåret. Han har under denna period medverkat i Fäder och söner, Ensam och Esmeralda, Hamlet och Lunchpoesi och livemusik. 

Göthestipendiet på 10 000 kronor tilldelas skådespelaren Irene Lindh med motiveringen: Hon gör dramatiken till underbar musik och musiken till gripande dramatik.

Bennystipendiet på 10 000 kronor går till Jonas Bergström med motiveringen: Han har gjort allt! Debuterade som 15-åring i musikalen ”Oliver” och gjorde succé som ”Mickel Räv” i ”Klas Klättermus”. Han utbildades på den lyriska linjen i Malmö och på Scenskolan i Stockholm. Han spelade ”Hamlet ”över hela Sverige, filmade utomlands och här hemma i ”Doktor Glas” och ”Ådalen 31”, men roade också som ”Den byxlöse äventyraren” och i ”Hålla alla dörrar öppna”. Ja, han har vågat hålla alla dörrar öppna, gjort 87 roller på Dramaten och blivit en av våra finaste karaktärskådespelare.

Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj delas ut till personer som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Årets jubileumsmedaljörer är Kaj Forsgårdh, producent, Dick Sandin, dekormålare, och Barbro Scott, hattmakare.

Stipendiaten ur Jubileumsfonden erhåller 6000 kronor. I år är det Anna-Karin Henriksson, skräddare och Mimmi Fristorp, pressansvarig.

Artistklubbens Anton-pris går till Michael Hellqvist, teatertekniker på Stora scenen.

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson tillsammans på scen för första gången i Påklädaren5.3.2018 13:45Pressmeddelande

Sven-Bertil Taube spelar ”Sir”, skådespelaren som lever för sin konst. Krister Henriksson spelar Norman, påklädaren som gör allt för den store skådespelaren. I Ronald Harwoods pjäs skildras ett möte mellan två män med helt olika livsvillkor. Och runt omkring dessa män, en hel ensemble som är beroende av dem. Påklädaren är en föreställning om livet på teatern. För regi står Eva Dahlman. Premiär på Stora scenen den 24 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum