Dramaten

Årets stipendiater på Dramaten

Dela

Traditionsenligt delades i dag stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 231:e i ordningen. Följande priser och stipendier delades ut; Kungliga Dramatiska Teaterns Jubileumsmedalj, Jubileumsfonden, Göthestipendiet, Bennystipendiet, Antonpriset samt Flitstipendiet.

Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.

Dramatens Flitstipendium på 6 000 kronor går till den som medverkat i flest föreställningar under spelåret. Årets flitigaste skådespelare är Michael Jonsson som har spelat 107 föreställningar under spelåret. Michael har under denna period medverkat i 44 föreställningar av Påklädaren, 34 föreställningar av Guds olydiga revben och 29 föreställningar av Den lille girige.

Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj delas ut till personer som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Årets jubileumsmedaljörer är Björn Lönnroos, Stina Ekblad och Magnus Kjellberg.

Stipendium ur Jubileumsfonden, som delas ut till anställda (företrädesvis ej konstnärer) som i sitt arbete gjort sig särskilt förtjänta under spelåret, erhåller 6 000 kronor. I år är det Miriam Gillberg, biträdande scenchef på Lilla Scenen, Tomas Wennerberg, inspicient och Jakob Egge, scenchef.

Göthestipendiet på 10 000 kronor tilldelas Pierre Wilkner med motiveringen: Han är den skådespelare här i huset som har spelat i flest Bergmanuppsättningar. Men så började han också spela på Dramaten när han var 10 år, i Mimmi Pollacks uppsättning av Pirandellos I afton improviserar vi. Så han har redan firat 50-årsjubileum som Dramatenskådespelare. Han har spelat allt från Shakespeare till Karlsson på taket och efter att ha svävat på pendeln till Nyårsklockan i Jurij Ljubimovuppsättning av Mästaren och Margarita blev han Dramatens tomte, till alla barns stora förtjusning, under många år. Mycket av hans kunnande har traderats från hans mor, Bergmans favoritskådespelare Gertrud Fridh. Idag är han en av teaterns mest framstående karaktärsskådespelare. 

Bennystipendiet på 10 000 kronor går till Kicki Bramberg med motiveringen: Dramaten har fått en komedienne”, sa Ingmar Bergman när hon spelade Cathleen i hans uppsättning av O´Neills Lång dags färd mot natt. Hon kan också ha en bedövande stark dramatisk auktoritet som i Mattie Fae Aikelns En familj – August: Osage County. Hennes breda register överraskar hela tiden och går från Klas Klättermus till Ionescos Stolarna.

Artistklubbens Antonpris, till en ovärderlig medarbetare utanför ensemblen, tilldelas i år Mia Hertler, kommunikatör på Unga Dramaten.

               

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Filosofiprofessor Åsa Wikforss gör Performance Lecture om sanning12.9.2019 09:12:50 CESTPressmeddelande

Varför har vi så svårt att ta till oss vissa sanningar? Kan något vara sant för mig och falskt för dig? Varför sprids falska nyheter så lätt och varför blir det viktigare och viktigare att vara källkritisk? Det vill Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, ge svar på i en ny Performance Lecture som sätts upp av Dramaten och Nobel Prize Museum. För regi står Carolina Frände. Urpremiär 8 november.

Nu flyttar Dramaten till Hötorget3.9.2019 08:45:41 CESTPressmeddelande

Dramatenhuset är mitt uppe i renovering och fem skådespelare har därför bildat familj och flyttat in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Med utgångspunkt i Jean Cocteaus pjäs De förskräckliga föräldrarna utforskas familjens konstruktioner och teaterns möjligheter och gränser. Rebecka Hemse är initiativtagare och debuterar nu som regissör. Inget premiärdatum, men första föreställningen äger rum den 20 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum