Dramaten

Årets stipendiater på Dramaten

Dela

Traditionsenligt delades i dag stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 231:e i ordningen. Följande priser och stipendier delades ut; Kungliga Dramatiska Teaterns Jubileumsmedalj, Jubileumsfonden, Göthestipendiet, Bennystipendiet, Antonpriset samt Flitstipendiet.

Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.

Dramatens Flitstipendium på 6 000 kronor går till den som medverkat i flest föreställningar under spelåret. Årets flitigaste skådespelare är Michael Jonsson som har spelat 107 föreställningar under spelåret. Michael har under denna period medverkat i 44 föreställningar av Påklädaren, 34 föreställningar av Guds olydiga revben och 29 föreställningar av Den lille girige.

Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj delas ut till personer som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Årets jubileumsmedaljörer är Björn Lönnroos, Stina Ekblad och Magnus Kjellberg.

Stipendium ur Jubileumsfonden, som delas ut till anställda (företrädesvis ej konstnärer) som i sitt arbete gjort sig särskilt förtjänta under spelåret, erhåller 6 000 kronor. I år är det Miriam Gillberg, biträdande scenchef på Lilla Scenen, Tomas Wennerberg, inspicient och Jakob Egge, scenchef.

Göthestipendiet på 10 000 kronor tilldelas Pierre Wilkner med motiveringen: Han är den skådespelare här i huset som har spelat i flest Bergmanuppsättningar. Men så började han också spela på Dramaten när han var 10 år, i Mimmi Pollacks uppsättning av Pirandellos I afton improviserar vi. Så han har redan firat 50-årsjubileum som Dramatenskådespelare. Han har spelat allt från Shakespeare till Karlsson på taket och efter att ha svävat på pendeln till Nyårsklockan i Jurij Ludblimovs uppsättning av Mästaren och Margarita blev han Dramatens tomte, till alla barns stora förtjusning, under många år. Mycket av hans kunnande har traderats från hans mor, Bergmans favoritskådespelare Gertrud Fridh. Idag är han en av teaterns mest framstående karaktärsskådespelare. 

Bennystipendiet på 10 000 kronor går till Kicki Bramberg med motiveringen: Dramaten har fått en komedienne”, sa Ingmar Bergman när hon spelade Cathleen i hans uppsättning av O´Neills Lång dags färd mot natt. Hon kan också ha en bedövande stark dramatisk auktoritet som i Mattie Fae Aikelns En familj – August: Osage County. Hennes breda register överraskar hela tiden och går från Klas Klättermus till Ionescos Stolarna.

Artistklubbens Antonpris, till en ovärderlig medarbetare utanför ensemblen, tilldelas i år Mia Hertler, kommunikatör på Unga Dramaten.

               

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Michael Jonsson spelårets flitigaste skådespelare. Här i Den lille girige. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum