Dramaten

Årets stipendiater på Dramaten

Dela

Traditionsenligt delades i dag, den 17 maj, stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 234:e i ordningen. Följande priser och stipendier utdelades; Flitstipendiet, Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj, stipendier ur Jubileumsfonden, Göthe- och Bennystipendiet samt Artistklubbens Antonpris.

Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.

Dramatens Flitstipendium på 6 000 kronor går till den som medverkat i flest föreställningar under spelåret. Årets flitigaste skådespelare, för andra året i rad, är Nina Dahn som, tills dagens datum, spelat totalt 116 föreställningar under spelåret 2021-2022. Hon har spelat i 38 föreställningar av Liv Strömquist tänker på sig själv, 27 föreställningar av I väntan på att gå, 24 föreställningar av Världen runt Rut, 3 föreställningar av (Macbeth) och 24 föreställningar av Den yttersta minuten.

Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj delas ut till personer som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Årets jubileumsmedaljör är tillskärare Brita Silwferbrand.

Stipendier ur Jubileumsfonden, som delas ut till anställda (företrädesvis ej konstnärer) som i sitt arbete gjort sig särskilt förtjänta under spelåret, erhåller 6 000 kronor. I år är det kommunikatör Hanna Johansson, snickare Olle Ahlsén och maskör Nathalie Pujol.

Årets Bennystipendium på 10 000 kronor vardera, tilldelas sångerskan och skådespelerskan Maria Johansson Josephsson med motiveringen; för hennes genommusikaliska konstnärskap, vars unika ton, uttryck och kraft spränger gränser och öppnar världar, samt Dramatens biträdande scenchef Niklas Ney med motiveringen; för hans självklara lyhördhet inför den konstnärliga idén, hans noggrannhet, flexibilitet, och förmåga att skapa en arbetsmiljö präglad av glädje, lust och tillit.

Årets Göthestipendium, på 10 000 kronor vardera, tilldelas Dramatens påklädare Emma Ceder med motiveringen; för hennes klarögda uppmärksamhet, kreativa engagemang och alltid omtänksamma professionalism, samt tusenkonstnären Staffan Westerberg med motiveringen; för hans alldeles egna poetiska universum, hans omisskännliga humor och en teaterkonst lika ömsint hjärtskärande som förtvivlat trösterik.

Almebrattska Stiftelsen (som förvaltar Benny- och Göthestipendiet) har i år också beslutat att utdela ett särskilt stöd om 25 000 kronor till den ukrainske författaren Serhij Zjadans hjälpinsamling: Serhij Zjadan är en av den samtida ukrainska litteraturens klarast lysande stjärnor. Ett utdrag ur hans ”Anarchy in the UKR” framfördes nyligen av Dramatens skådespelare på teaterns Lilla scen, i dramatisering och regi av Dmitri Plax.  Just nu befinner sig Zjadan nära fronten, i sin hemstad Charkiv. Hans insamling fördelar samlade medel oavkortat, efter behov på plats.

Artistklubbens Antonpris på 5 000 kr delas sedan 2001 ut till en ovärderlig medarbetare utanför ensemblen. Årets Antonpristagare är arbetsledare och påklädare Cecilia Bergman-Ekström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Nina Dahn i I väntan på att gå. Foto: Leonard Stenberg.
Nina Dahn i I väntan på att gå. Foto: Leonard Stenberg.
Ladda ned bild
Serhiy Zhadan. Foto: Rafał Komorowski.
Serhiy Zhadan. Foto: Rafał Komorowski.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum