Schibsted

Årets vårdhjältar förlorade tre barn – kämpar nu för att hjälpa andra

Dela

Helene och Mikk Cederroth förlorade tre av sina barn inom loppet av tre år. Wille, Emma och Hugo dog – utan att läkarna förstod varför. – Vi reste utomlands till specialister men ingen kunde förklara vad det var barnen drabbats av, säger pappa Mikk Cederroth. Han och hustrun Helene prisas som Årets vårdhjältar 2020 på Svenska hjältar-galan den 17 december.

Helene och Mikk Cederroth är Årets vårdhjältar 2020.
Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet
Helene och Mikk Cederroth är Årets vårdhjältar 2020. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet

Varje kväll ägnade de flera timmar åt att försöka hitta information om sällsynta sjukdomar och leta efter kliniker utomlands som skulle kunna hjälpa dem. Samtidigt blev Wille allt sämre. Föräldrarna hade själva förstått att han var infektionskänslig och köpte ett nytt större hus som de kunde handikappanpassa efter Willes behov. Men för varje virus blev han sjukare och sjukare. När han var 16 år orkade inte hans kropp längre.

– Det var en mardröm. I samband med Willes begravning startade vi Willefonden. För då hade vi förstått att det fanns så många barn där ute som var sjuka och som saknade diagnos, och vi ville hjälpa andra föräldrar och barn att slippa gå igenom det vi gjort, säger Helene Cederroth.

Men bara någon vecka efter Willes begravning 1999 tvingades de gå igenom samma mardröm igen. Dottern Emma blev då plötsligt allvarligt sjuk och hamnade i koma, utan att läkarna kunde förklara varför.

Året efter begravdes Emma, bara sex år gammal, bredvid sin storebror Wille. Två år senare dog Hugo, tio år, i vad läkarna i dag tror var samma hjärnsjukdom.

Det som fick dem att orka, förutom äldsta dottern som inte var sjuk, var just Willefonden.

– Även om vi förstod tidigt att vi nog inte skulle kunna rädda våra egna barn ville vi kämpa för att hjälpa andra, säger Mikk Cederroth.

Genom Willefondens kontaktnät av forskare runt om i världen har barn utan diagnos genom åren kunnat få hjälp utomlands, ett av dem är Liv från Öland som Aftonbladet tidigare skrivit om.

Vad betyder det för er att utses till Årets vårdhjälte 2020?

– Det betyder oerhört mycket, framför allt för alla odiagnostiserade barn och deras familjer. Många känner inte till att det finns svåra sjukdomar som saknar diagnos så vi är jätteglada att det uppmärksammas. Det är ett enormt lidande för familjerna och de har det särskilt svårt nu under pandemin, eftersom alla barnen är i riskgrupp, säger Helene Cederroth.

Juryns motivering:
”Helene och Mikk Cederroth är hjältar för att de grundat Willefonden som hjälper svårt sjuka barn att få en diagnos och ger dom och deras familjer stöd.”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Mastberg, chef Svenska Hjältar, Aftonbladet. Tel: 076-772 63 30. E-post: helena.mastberg@aftonbladet.se.
Eric Rosén, biträdande redaktör, Aftonbladet. Tel: 070-474 22 51. E-post: eric.rosen@aftonbladet.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helene och Mikk Cederroth är Årets vårdhjältar 2020.
Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet
Helene och Mikk Cederroth är Årets vårdhjältar 2020. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schibsted
Schibsted
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

08 - 725 25 00https://www.schibsted.com

Aftonbladet Svenska hjältar

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007. Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet. Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3. Svenska hjältars jury 2020 består av: Prinsessan Sofia, Janne Andersson, Morgan Alling, överbefälhavare Micael Bydén, ärkebiskop Antje Jackelén, Margaux Dietz, Kodjo Akolor, Marika Carlsso

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Agnes Banck i ny roll på Schibsted – Tillträder som HR Business Partner, Head of People & Culture på Lendo Group21.1.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Låneförmedlaren Lendo som gjorde en större omorganisation och internationaliserade bolaget ytterligare för cirka ett år sedan har nu tillsatt Agnes Banck för att leda arbetet med HR och kultur. Agnes kommer närmast från rollen som HR Manager på Schibsted Growth och har tidigare arbetat som både HR BP och HR Manager i globala företag såväl som startupbolag inom tech industrin. Lendo är ett helägt bolag av mediekoncernen Schibsted.

Peter Wennblad blir biträdande chef på SvD Ledare12.1.2021 08:45:00 CETPressmeddelande

Peter Wennblad blir ny ledarskribent på Svenska Dagbladet och går samtidigt in i den återinrättade rollen som biträdande chef för ledarredaktionen. ”Peter Wennblad är ideologiskt trygg, har en fritänkande och prövande läggning och är inte minst en lysande stilist och mycket skicklig redaktör. Jag har lärt mig mycket av honom när det gäller det skrivna hantverket, så det är en stor glädje att åter få arbeta tillsammans”, säger Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum