Lärarnas Riksförbund

Årets vinnare av Helgepriset utsedda

Dela

En halv miljon kronor i stipendier delas idag ut till lärare för pedagogiska utvecklingsprojekt.

Prisceremonin äger rum i Tessinska Palatset Stockholm, idag den 29 oktober 2019 kl. 11.00.

Helgepriset delas ut av Helge Ax:son Johnsons Stiftelse. Priset delades ut för första gången år 2015.

Förskollärare och lärare i grundskolan, gymnasiet och inom vuxenutbildningen kan söka stipendiet för att pröva, utveckla, utvärdera och dokumentera pedagogiskt utvecklingsarbete baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Syftet med det pedagogiska utvecklingsarbetet ska vara att förbättra undervisningen, höja elevernas kunskapsnivå och bidra till att framgångsrika modeller sprids.

Stipendiet kan sökas i fyra kategorier.

Förskollärare

Lärare verksam i årskurs 1-6 i grundskolan

Lärare verksam i årskurs 7-9 i grundskolan

Lärare verksam i gymnasieskolan eller vuxenutbildningen.

Priset i varje kategori är 125 000 kronor. År 2019 har priset tilldelats:

Kategori A: Katrin Winqvist, Nora, för att utveckla och implementera ett arbetssätt som stöder språkutvecklingen i svenska för barn med annat modersmål än svenska.

Kategori B: Josefin Öberg, Fredrika, för att skapa nätverk för glesbygdslärare där deras kompetens prövas, dokumenteras och sprids och därmed blir till beprövade erfarenheter.

Kategori C: Karin Herlitz, Saltsjö-Boo, för att skriva en handbok för lärare om hur de kan öka läsmängden i klassrummet, knyta ihop praktisk erfarenhet med läsforskning, stärka lärarna i arbetet med att öka elevernas ordförråd och möjligheter att lyckas i skolan.

Kategori D: Marie Gilbertsson och Magdalena Stenman, Örebro, för att skriva en teori- och metodbok gällande tvålärarskap.

Helge Ax:son Johnsons Stiftelse understöder bland annat undervisnings- och studieverksamhet. Stiftelsens ordförande är landshövding Sven-Erik Österberg som idag delar ut priset. Vid prisutdelningen deltar bland annat Lärarförbundets andre vice ordförande Robert Fahlgren, Sveriges Skolledarförbunds utredare Lena Linnerborg och Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Svante Tideman.

Kontakter

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
111 34 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 92 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund kräver en översyn av timplanen17.1.2020 11:35:42 CETPressmeddelande

I samband med Skolverkets översyn av kursplaner i höstas blev det uppenbart att det är svårt att få allting att rymmas inom skolans nuvarande timplan. Att det finns en stor stoffträngsel gäller framför allt ämnet historia. Detta var också anledningen till att Skolverket ville stryka antikens historia ur kursplanen, men efter hård kritik får antiken vara kvar i undervisningen. Skolverket hade inte mandat att föreslå utökad timplan men det var uppenbart att de såg problemet.

Målet måste vara 100%11.12.2019 11:42:41 CETPressmeddelande

Det är positivt att andelen elever som tar gymnasieexamen på högskoleförberedande program ökar något och att detta är en trend som hållit i sig de senaste åren. Det finns dock flera oroande tendenser i de resultat som Skolverket redovisar idag vad gäller andelen elever som tar gymnasieexamen. Det är viktigt att poängtera att det är de högskoleförberedande programmen som står för ökningen, på yrkesprogrammen är tendensen snarare den motsatta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum