Svenska kyrkan

Ärkebiskopen besöker kyrkor i Brasilien och Colombia

Dela

I helgen åker ärkebiskop Antje Jackelén till Sydamerika för att besöka de lutherska kyrkorna i Brasilien (IECLB) och Colombia (IELCO). Hon är inbjuden som huvudtalare vid ett nationellt präst- och diakonmöte i staden Curitiba, Brasilien. I Colombia, som befinner sig i en komplex och bräcklig fredsprocess, kommer ärkebiskopen att föra samtal med olika aktörer om vikten av att fredsprocessen fortsätter och att övergångsrättvisan får ha sin gång.

I Colombia ska ärkebiskopen träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa. Foto: Magnus Aronson/Ikon
I Colombia ska ärkebiskopen träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Besöket till de lutherska kyrkorna i Brasilien och Colombia är ett uttryck för gemenskapen inom Lutherska världsförbundet. Det handlar om stöd till två kyrkor som befinner sig i länder med en pressad politisk situation. Samtidigt spelar kyrkorna en viktig roll i civilsamhället. Detta kommer till utryck genom deras diakonala arbete och påverkansarbete som berör urfolk, internflyktingar, genusrättvisa och jämställdhet, teologisk reflektion, miljö och fred.
– Denna resa har föregåtts av flera inbjudningar och planerats under lång tid. Jag är mycket glad över att det har lyckats att förena så många möten och initiativ under dessa dagar, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Förutom att vara huvudtalare vid det nationella präst- och diakonmötet i Brasilien ska ärkebiskopen föreläsa på kyrkans teologiska fakultet EST i Porto Alegre och besöka sociala projekt om rättvis handel som drivs i kyrkans regi. Hon ska dessutom delta i ett öppet panelsamtal på det katolska universitetet UNISINOS om religionens roll för jämställdhet mellan könen, miljöskydd och ursprungsbefolkningens livsvillkor.

I Colombia ligger mycket av fokus på den komplexa fredsprocessen. Ärkebiskopen kommer till exempel att träffa vicepresidenten och inrikesministern, och på svenska ambassaden i Bogotá ska hon samtala med representanter från näringslivet och civilsamhället kring olika aktörers roll inom fredsbyggande.
– Svenska kyrkan stöder fredsprocessen och ser vikten av en fortsatt implementering av fredsavtalet i Colombia. Vi vet att kyrkorna spelar en viktig roll för utvecklingen. Jag ser fram emot att på plats träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa, säger ärkebiskopen.

Ärkebiskop Antje kommer också att träffa den lutherska kyrkans präster i Colombia samt delta i ett ekumeniskt panelsamtal och fira en ekumenisk gudstjänst med anledning av 20-årsjubileet av den gemensamma förklaringen om rättfärdiggörelseläran som undertecknades den 31 oktober 1999 av den romersk-katolska kyrkan och ledningen för Lutherska världsförbundet.

För telefonintervju med ärkebiskopen från Brasilien och Colombia kontakta pressekreterare Daniel Bramsell, +46722372886, som är med på resan.
Tidsskillnad: Brasilien är 5 timmar efter svensk tid och Colombia 7 timmar.     

Fakta om den lutherska kyrkan i Brasilien:
Den lutherska kyrkan i Brasilien – Igreja Evangelica de Confecao Luterana no Brasil (IECLB) – har sina rötter i tysk invandring i mitten av 1800-talet till södra delen av Brasilien. Kyrkan har ca 650 000 aktiva medlemmar i 18 stift.

Fakta om den lutherska kyrkan i Colombia:
Den lutherska kyrkan i Colombia – Iglesia Evangélica Luterana de Colombia (IELCO) – grundades av nordamerikanska missionärer, de flesta kvinnor, som kom till Colombia i början av 1900-talet sända av den lutherska kyrkan i Minnesota. Kyrkan har ca 1 700 medlemmar i fyra regioner.

Kontakter

Bilder

I Colombia ska ärkebiskopen träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa. Foto: Magnus Aronson/Ikon
I Colombia ska ärkebiskopen träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa. Foto: Magnus Aronson/Ikon
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Archbishop to visit churches in Brazil and Colombia10.10.2019 10:00:00 CESTPress release

This weekend, Archbishop Antje Jackelén will travel to South America to visit the Lutheran churches in Brazil (IECLB) and Colombia (IELCO). She is invited as the main speaker at a national priests’ and deacons’ meeting in the city of Curitiba, in Brazil. In Colombia, which is currently in the midst of a complex and fragile peace process, the archbishop will hold talks with various stakeholders about the importance of continuing the peace process and allowing transitional justice to be observed.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum