Svenska kyrkan

Ärkebiskopen besöker påve i Egypten

Dela

På torsdag åker ärkebiskop Antje Jackelén till Egypten för att besöka den Koptisk-ortodoxa kyrkan och Påve Tawadros II. Under den fem dagar långa resan kommer hon också att besöka bland annat Mariadöttrarna i sopstaden Ezbet el-Nakhl och Alexandria.

Påve Tawadros II och den Koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten får besök av ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Peter Williams/WCC
 

Ärkebiskop Antje är inbjuden av Påve Tawadros till ett svarsbesök på det besök han gjorde i Sverige 2015. Det är ärkebiskopens värdar, den koptiske påvens kontor, som lägger programmet för resan och det omfattar i första hand möten med kyrkliga ledare och besök på platser och organisationer med koppling till kyrkan. Syftet är att bekräfta och utveckla den långa relationen mellan Svenska kyrkan och Koptisk-ortodoxa kyrkan i Egypten. Påve Tawadros tar emot ärkebiskop Antje i patriarkatet i Kairo där också samtal mellan de båda kyrkoledarna äger rum.

– Jag ser fram emot att åter igen besöka kristna syskon i Mellanöstern. Med tanke på läget i Egypten är det viktigt att fördjupa våra band teologiskt och i det sociala arbetet, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskopen ska även besöka Mariadöttrarna i sopstaden Ezbet el-Nakhl. Tillsammans med Mariadöttrarna arbetar Svenska kyrkan för att höja den ekonomiska och sociala standarden för människorna i sopstaden. Viktigt är också att stärka jämställdheten mellan könen, reducera sexuella trakasserier mot kvinnor samt att etablera en dialog med regeringen och militära företrädare om situationen med förorenat vatten och brist på mat.

Vidare ska ärkebiskop Antje bland annat besöka Alexandria. Den Koptisk-ortodoxa kyrkan av Alexandria är en av de äldsta kyrkorna i världen och enligt sin tradition grundad av evangelisten Markus under det första århundradet efter Kristus. Alexandria räknas därför, tillsamman med Konstantinopel, Jerusalem, Antiokia och Rom, som ett av de äldsta stiften i världen.

Svenska kyrkan har en lång relation med den Koptisk-ortodoxa kyrkan. Redan under 1970-talet etablerades en kontakt, och 1994-1997 pågick lärosamtal som bland annat berörde de båda kyrkotraditionernas syn på dopet. Svenska kyrkan har också under flera år haft utsänd personal i Kairo för att arbeta med den Koptisk-ortodoxa kyrkan på plats och även utveckla det diakonala samarbetet.

Fakta om den Koptisk-ortodoxa kyrkan
Koptisk-ortodoxa kyrkan är en av världens äldsta kyrkor, med rötter tillbaka till 100-talet. Den är i dag det största kristna samfundet i Mellanöstern. Enligt uppgifter uppgår antalet kopter till mellan fyra och sex miljoner. Påven Tawadros II är den 118:e påven. Han installerades 2012.

Den Koptisk-ortodoxa kyrkan har funnits i Sverige i många år och beräknas betjäna omkring 4000 människor. Koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige är medlem i Sveriges kristna råd.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum