Svenska kyrkan

Ärkebiskopen besöker Sydafrika

Dela

Idag åker ärkebiskop Antje Jackelén till Sydafrika för att den närmaste veckan bland annat träffa ärkebiskop Thabo Makgoba och andra religiösa ledare. Hon ska också predika i S:t George Cathedral och besöka ett projekt med mentormammaskap som stöds av Svenska kyrkans internationella arbete. Dessutom blir det ett möte med ärkebiskop emeritus Desmond Tutu.

I Sydafrika ska ärkebiskop Antje besöka ett projekt med mentormammaskap som stöds av Svenska kyrkans internationella arbete. Foto: Eric Miller
 

Syftet med resan är att bekräfta och utveckla relationen med kristna kyrkor samt besöka platser och organisationer med koppling till kyrkan. Svenska kyrkan har också, sedan många år, utsänd personal i Sydafrika.

– Jag är förväntansfull inför innehållsrika dagar med mångsidiga möten. Jag ser även fram emot att åter få träffa ärkebiskop emeritus Desmond Tutu, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskop Antje ska besöka mentormammaprojektet i Philani som drivs med hjälp av stöd från Svenska kyrkans internationella arbete. Äldre, erfarna mödrar besöker unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att ge dem kunskap, hälsovård och självkänsla. De får stöd att hjälpa sig själva och sina barn till bättre hälsa och ett tryggare liv. Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de lön och utbildning så att de kan vara ett praktiskt och känslomässigt stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät. Idag omfattas ungefär 13 000 mammor och barn av projektet.

Ärkebiskop Antje ska också träffa lokala kyrkoledare, däribland ärkebiskop Thabo Makgoba som leder anglikanerna i södra Afrika. De ska samtala om kyrkans roll att bygga social sammanhållning i ett demokratiskt samhälle.

I Sydafrika kommer ärkebiskop Antje även att predika i ”folkets katedral”, S:t George Cathedral, och föreläsa vid University of Western Cape om dialogen mellan religion och naturvetenskap och dess betydelse för klimaträttvisa. Hon är också inbjuden att tala i Claremont-moskén om interreligiös solidaritet och den globala flyktingsituationen.

Det finns möjlighet att intervjua ärkebiskop Antje, via Skype eller telefon, från Sydafrika. Kontakta pressekreterare Daniel Bramsell, daniel.bramsell@svenskakyrkan.se, telefon 0722-72886.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum